Pětadvacetiletá Denisa M. byla uznána vinou z týrání svěřené osoby a těžkého ublížení na zdraví z nevědomé nedbalosti. Verdikt není pravomocný, obě strany si ponechaly osmidenní lhůtu pro odvolání.

Denisa M. měla batole svěřené v pěstounské péči od července 2017 a vychovávala jej s manželem Janem M.

Bezbranné dítě fackovala, bila, kousala a nejméně jedenkrát mu silně zmáčkla hlavičku. Dělo se tak zejména tehdy, kdy vinou zlomené dolní čelisti odmítalo jíst. „V září holčička spadla z postýlky a zlomila si čelist. Obžalovaná nezajistila odborné stomatologické vyšetření a léčení,“ zaznělo v odůvodnění rozsudku.

Násilí vygradovalo 5. října, kdy podle spisu žena dvouletou Janu v den její narozenin nejméně třikrát udeřila koženým páskem do temene hlavy.

Když dítě začalo trpět poruchami vědomí, intenzivně s ním třásla a polévala ho vodou. Holčička v důsledku hrubého násilí i přes následnou péči lékařů později zemřela na otok mozku.

Denisa M. u soudu
Utýrala neteř. Ji samotnou v dětství surově bil otec

Státní zástupce Pavel Raček navrhoval trest osm až deset let, obhájce Zdeněk Grus žádal vzhledem k podprůměrnému intelektu spíše výchovný trest pod hranicí zákonné sazby. K trestu v horní hranici sazby (16 let) se soud nepřiklonil kvůli polehčujícím okolnostem – žena se k většině činů doznala, nad svým jednáním projevila lítost, navíc iniciovala příjezd záchranné služby. Senát i státní zástupce připustili, že žena zřejmě nejednala s cílem dítě zabít. I při svém nízkém intelektu si ale musela uvědomit, že může tak malému dítěti těžce ublížit. Žena podle znalců trpí smíšenou poruchou osobnosti, která se projevuje nezvládáním agresivity.

Soudce Martin Kantor se na závěr zamyslel nad systémem svěřování dětí do pěstounské péče. „Tato praxe není podle mě úplně správná. Po psychologickém a psychiatrickém vyšetření by nemohla dítě do péče dostat. Myslím, že selhal systém,“ uvedl soudce. Obhájce taktéž na tuto skutečnost při závěrečné řeči poukazoval.

„Její IQ se podle znalců pohybuje asi na úrovni 12letého dítěte. Stát připustil, aby osoba na hraně mentální retardace vychovávala děti. Klientka sama přiznala, že si uvědomovala, že na to nestačí, okolí ji ale nevyslyšelo. Dostala se do pasti,“ prohlásil obhájce Zdeněk Grus.

Ilustrační foto.
Boj autobusových dopravců vyhrávají cestující