Velkých změn se dočká kruhový objezd v Plzni u obchodního domu Makro, nejfrekventovanější ve městě. Měly by se odehrát ještě před dostavbou Západního okruhu, který propojí plzeňské Severní Předměstí s průmys-lovou zónou na Borských polích. Místo současné okružní křižovatky u Makra vznikne tzv. okružní turbo křižovatka doplněná o semafory.

Kruhový objezd je v současnosti přetížený, a tak je jeho úprava před otevřením obchvatu nevyhnutelná. Jeho zkapacitnění má na starost Plzeňský kraj ve spolupráci se Správou a údržbou silnic Plzeňského kraje (SÚSPK) a s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD).

Studii, která prověřovala možné varianty přestavby, vytvářeli odborníci téměř dva roky. „Křižovatka je nyní na hranici kapacity. Nechali jsme proto vyhotovit studii a dlouho zkoumali, jak křižovatku přebudovat. Zjistili jsme, že nejvhodnější variantou bude přidat vjezdové a výjezdové větve. Učiníme z ní takzvanou turbo okružní křižovatku,“ vysvětlil ředitel Správy Plzeň ŘSD Zdeněk Kuťák a dodal, že u tohoto typu křižovatky nenastávají v dopravě kolizní situace. „Na křižovatce budou umístěná světelná zařízení, která dynamicky reagují na to, jak se křižovatka plní,“ popsal ředitel.

Viktoriáni znovu v akci. Porazili Duklu i Příbram
Viktoriáni znovu v akci. Porazili Duklu i Příbram

„Při vjezdu na ni musejí být řidiči rozhodnuti, kam pojedou, a podle toho se zařadí. Přejíždět z pruhu do pruhu už nebude možné,“ doplnil.

Podle něj projektanti od května řeší další stupeň studie, která by měla ukázat finální podobu objezdu.

„Naší snahou samozřejmě je, aby ke stavebním úpravám došlo ještě před zprovozněním Západního okruhu. Nicméně ještě musíme vyřešit několik otazníků, jako například překládky inženýrských sítí a podobně,“ uzavřel Kuťák.

Přebudovat se bude muset vjezd z Regensburské ulice, která je hlavní tepnou Západního okruhu. Jak bude v budoucnu vypadat, však zatím není jasné. „V současné době projektujeme zkapacitnění vjezdu z Regensburské na okružní křižovatku, protože se obáváme, že by se tam po zprovoznění okruhu mohly tvořit kolony. Konkrétní podoba úpravy ale ještě není známá,“ řekl Deníku generální ředitel SÚSPK Miroslav Doležal.

Dostavba Západního okruhu začala v dubnu, hotovo má být v polovině roku 2023.

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard
Skončí hejtman předčasně? Koalice zatím jasno nemá