„Figurky čertů jsou malé, takže se jich nebojím,“ pověděl nám šestiletý Matyáš z Horšovského Týna, který vyrazil s tatínkem pro betlémské světlo. Ve skříňkovém betlémě, který pochází z druhé poloviny 19. století, se nachází osmapadesát figurek, kde jsou skutečnou raritou a záhadou dvě postavičky čertů.

„Na netradiční betlém a pro světlo ke štědrovečernímu stolu si letos přišla početná skupina lidí, ale vůbec se to nedá srovnat s tím, kdy jsme tu zajímavý exponát měli poprvé, což bylo v roce 2007. To se tu dveře „netrhly“ a bylo zde snad pět stovek lidí,“ uvedl kastelán Státního hradu a zámku v Horšovském Týně Jan Rosendorfský.

BETLÉM S ČERTY byl největším lákadlem pro návštěvníky kostela Všech svatých v Horšově, kde se o Štědrém dnu rozdávalo Betlémské světlo a sloužila mše pro děti.Zdroj: Deník / Váchal Ondřej

„Betlém s čerty vidíme poprvé, protože jsme se do Horšovského Týna přestěhovali před rokem,“ uvedla maminka malé Amálky se kterou vyrazila do Horšova pro betlémské světlo. To jim po opuštění kostela vlivem velkého větru zhaslo a tak se pro plápolající plamínek světla ze skutečného Betlému, místa narození Ježíše Krista, vydaly ještě jednou.

„Pro betlémské světlo chodíme do Horšova pravidelně a letos se zdržíme asi i na Mši svatou pro děti,“ řekla nám na stezce mezi Horšovem a Horšovským Týnem Miloslava Baxová, která na procházku vzala i svého vnuka. Na Štědrý den nechyběla ani mše pro děti, kterou od dvou hodin odpoledne sloužil v kostele páter Josef Prchal.

Ilustrační foto
Domažlice poskytnou na kulturu a sociální oblast granty za 1,1 milionu