Aktivita klíšťat je v tomto období v těch nejvyšších stupních. Při nákaze hrozí lidem onemocnění klíšťovou encefalitidou nebo boreliózou. Většina pojišťoven nabízí příspěvky, aby injekce byla levnější. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dokonce v letošním roce láme rekordy.

„Očkování proti klíšťové encefalitidě je díky letošním výsledkům historicky nejúspěšnějším očkovacím programem, na který kdy Všeobecná zdravotní pojišťovna přispívala," uvedl tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý. Na Rokycansku zažádalo o příspěvek 122 dospělých klientů a 57 dětí. „Celkem už letos VZP svým klientům na příspěvcích na vakcínu vyplatila přes třicet dva milionů korun," pokračoval.

Přičemž průměrné náklady na léčbu jednoho klienta VZP s tímto onemocněním loni dosáhly částky téměř patnáct tisíc korun. Celkem bylo takový případů 1436. „Jde o infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Nemoc se může projevovat lehkými bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou, ale také prudkými bolestmi, vysokými horečkami, dezorientací, ztuhnutím šíje," vysvětlil. „Vyloučit nelze ani dlouhodobé následky, jako jsou poruchy soustředění, snížení intelektuálního výkonu, ochrnutí a v krajním případě smrt," uzavřel.

V Plzeňském kraji bylo v loňském roce očkováno 629 klientů. Letos, a to pouze za první pololetí už téměř čtyři tisíce.

Zeptali jsme se obyvatel okresu, jaký mají na očkování názor. „Určitě mám z klíšťat strach. Kdysi můj otec vážně onemocněl právě po přisátí klíštěte. Musel se dlouhodobě léčit, znovu se učit mluvit, chodit, psát i jíst. Nemám na to dobré vzpomínky. Dětem jsem samozřejmě vakcínu neváhala zaplatit. To riziko je zde obrovské," sdělila Jarmila Novotná z Rokycan.

„Malého jsme očkovat dali, bohužel já a přítel jsme nešli. To byla chyba. Přítel měl asi před měsícem klíště a šup, už má antibiotika. Příští rok se na vakcínu vypravíme všichni," uvedla Kateřina Rauová z okresního města.