Studenti Střední školy Rokycany, Jeřabinová ulice, se dostávají do budovy na základě otisků prstů. S tímto záměrem přišel kvůli zvýšení bezpečnosti ve školských zařízeních, jichž je zřizovatelem, Plzeňský kraj a Jeřabinová ho ráda akceptovala.

Realizace si však vyžádala určitý čas. Během tohoto týdne už bude ale v duchu záměru Jeřabinová zcela zabezpečená. To znamená, že ´domorodcům´- žákům a zaměstnancům zařízení se dveře na základě snímače otisků a přiložení prstu otevřou. Cizí musí zvonit a čekat, až si je ten, za nímž míří, vyzvedne, eventuálně pustí dovnitř. Předtím se ale každopádně musí ohlásit na vrátnici. „Zatím byl systém ve zkušebním provozu. Protože k nám přešlo ještě pár žáků z jiných škol, bylo třeba i od nich získat otisky a zanést je do zabezpečení. Jinak ale už k plné spokojenosti funguje. Ani ze strany žáků nebyly zatím hlášené problémy. Máme dokonce kladné ohlasy i od bývalých žáků, kterým se zpřísněný přístup do školy a fakt, že se sem nedostanou cizí lidé, líbí," uvedla zástupkyně ředitelky Eva Koutská.

Ředitelka Irena Vostrá dodala: „Dříve, než cizímu jdeme otevřít, můžeme se na základě kamerového systému, který snímá příchozí u vrátnice, přesvědčit, kdo na návštěvu míří." „V hlavní budově jsme teď ještě z bezpečnostních důvodů měnili zámek za reverzní. Důvodem byl možný výpadek elektrické energie. Automaticky vypne systém a žáci by nemohli opustit školu," informoval za školu Jiří Olšar.

„Dnes už je normální, že člověk někam vstupuje na základě čipové karty či otisku prstu. Ruku si aspoň, na rozdíl od karty, doma nezapomenu. Myslím, že po událostech, jichž jsme byli u nás i ve světě svědky, je zvýšení bezpečnosti dobré," konstatoval žák Ondřej.