„Cena za kilo kapra se bude pohybovat mezi 90 100 korunami,“ sdělil Václav Voráček, generální ředitel Klatovského rybářství, největšího producenta ryb v kraji. K mírnému navýšení cen dojde podle něj kvůli suchu. „Ryby měly jednoduše problém velká vedra udýchat, nepřijímaly tudíž tolik potravy a snížila se kusová hmotnost,“ dodal Voráček.

Lépe na tom nebyli ani u sousedů. „Vzhledem k letošnímu suchu a teplu jsme museli provádět výlov na některých rybnících, kde normálně neprobíhá,“ sdělil Václav Milota ze společnosti Blatenská ryba

Tradiční kapr je stále číslem jedna na štědrovečerní tabuli. V posledních letech ho v českých domácnostech v popularitě dohání losos a pstruh. „Bez kapra si nedovedu Štědrý den představit. Před pár lety jsem si ale našel přítelkyni, která kapra nemusí a večeří lososa. Teď máme k večeři každý svou rybu a jsme spokojeni,“ směje se Plzeňák Ladislav Novotný.

V areálu městských sádek u rybníka Košináře startoval prodej v pátek. Kapr do dvou a půl kil bude stát 80 Kč za kilo, za výběrovou rybu, tedy nad 2,5 kg, si lidé pět korun na kilo připlatí. V sádkách bude ke koupi i amur za 90 korun za kilo. V areálu si budou moci lidé tradičně pořídit i vánoční stromek.

Kristýna Žítková

Ilustrační foto
Období chřipek je za dveřmi. Zájem o očkování je letos vyšší