Odhadovaná cena obrazu je mezi 55 a 75 tisíci korun. „Sběratele umění z Tachovska by dražba obrazu z konce 19. století mohla zajímat. Rumplerova díla se totiž objevují zřídka. Lidé ho moc neznají. Vyvolávací cena je 42 tisíc korun a již nyní se dá přihazovat. Aukce probíhá on-line na našem webu a končí 22. listopadu,“ řekl Deníku Libor Neufus, spolumajitel společnosti.

Na nabízeném obraze zachytil Rumpler okolí klášterního kostela ve svém milovaném Tachově. „Malířský rukopis je zde blízký francouzským vzorům té doby, volně navazujícím na impresionistické hnutí. V naší exkluzivní aukci lze totiž nalézt především obrazy pocházející z druhé poloviny 19. století, konkrétně pak několik děl proslulých francouzských impresionistů a modernistů,“ popsal Neufus.

Tachov, Ilustrační foto
Obchodů v centru Tachova pomalu ubývá

Podobný, ale menší Rumplerův obraz, zachycující klášterní kostel v Tachově, byl prodán v roce 2013 v renomované aukční síni Dorotheum.

Rumpler se v Tachově narodil v roce 1848. Získal s pomocí knížete Windischgrätze prvotřídní vzdělání ve Vídni. Postupně se stal jedním z významných malířů své doby a také profesorem na vídeňské akademii. „Mnoho jeho prací můžeme v současnosti najít ve vídeňských muzeích a galeriích. Rumplerovy obrazy znázorňují historické události, náboženské motivy, krajiny, slavné osobnosti i zátiší,“ upřesnil Neufus.