Bezmála dvě stě kluků a děvčat vykouklo v rokycanské porodnici na svět během prvního pololetí roku 2015. Výraznou převahu mezi 191 malými spoluobčánky mají chlapci. Je jich 111, zatímco dívek osmdesát. Porodů však bylo jen 189 a pokud vám čísla nesedí, vězte, že ve dvou případech se jednalo o dvojčátka!

„Nejčastějším jménem, které letos dávají rodiče dětem narozeným v porodnici Rokycanské nemocnice, je Jakub. Zastoupený je jedenáctkrát, zatímco Matěj a Vojtěch svorně šestkrát. David, Jan i Tomáš pětkrát a David, Filip i Petr čtyřikrát. U něžného pohlaví je situace mnohem vyrovnanější. Šestkrát se maminky a tatínkové rozhodli pro Kristýnu nebo Kristinu a stejně je na tom Natálie i Tereza. Pod pomyslnými stupni vítězů je Barbora, zastoupená čtyřikrát," uvedl Jiří Kokoška za Zdravotnický holding Plzeňského kraje.

Kreativnější jsou rodiče při výběru klukovských jmen. Podle kalendáře si jich vybrali třiapadesát, ovšem jen sporadicky se mezi nimi objevují František, Jaromír, Jiří, Kamil, Miroslav, Roman, Václav, Vladimír, Zdeněk, Marcel, Oldřich, Lubomír či Luboš, Jindřich nebo Bohuslav.

Dívčích jmen bylo v Rokycanech dosud zvoleno třiačtyřicet. Kromě těch zmíněných neletí Alena, Kateřina, Lucie, Simona, Ivana, Iva, Bára, Kamila, Martina, Zuzana, Edita, Ilona, Monika, Šárka, Pavla, Pavlína, Jaroslava, Dana, Andrea, Dana nebo Jitka. „Tato jména buď použili rodiče v prvním pololetí pouze jednou, nebo ještě v letošní porodní knize rokycanské porodnice nejsou zapsaná vůbec," dodal Kokoška.

Ve srovnání s pololetím minulého roku je letošní křivka porodnosti mnohem sympatičtější. Loni zde lékaři a sestřičky přivedli na svět pouze 143 dětí. Dodejme, že gy-nekologicko porodnický úsek je jedním ze šesti oddělení Rokycanské nemocnice, a.s.