Deset lidí se tu totiž nakazilo nemocí Covid-19. „Komunikujeme se starostou i krajem. V současné době řešíme, jak opatření budou konkrétně vypadat. Lidé se však nemusí bát drastických změn, vylučuji třeba uzavření obce. Spíš půjde o dílčí věci, jako dezinfekce veřejných prostor a omezení akcí, kde je předpoklad shromažďování většího počtu osob,“ řekl šéf krajské hygieny Přemysl Tomašuk.

Archeolog Milan Metlička ze Západočeského muzea ukazuje mince z pokladu, který našli lidé na procházce v lese na Tachovsku. Poklad obsahuje zlaté a stříbrné mince ze 14. století, které byly uloženy v nevelké nádobě.
Za poklad u Kladrub by se dala koupit malá vesnice

Hygienici začali obyvatele obce prověřovat poté, co byla plicní lékařkou jedna z místních obyvatelek odeslána s příznaky respirační infekce k hospitalizaci do Fakultní nemocnice Plzeň a byla u ní potvrzena nákaza. Ještě předtím se ale žena zúčastnila rodinných oslav. „Všichni účastníci byli podchyceni a odesláni k testům. Podle výsledků ze středy je v obci pozitivních dalších devět osob,“ popsal Tomašuk.

Číslo však nemusí být zdaleka konečné. Někteří z těchto lidí se totiž 8. srpna zúčastnilo autobusového zájezdu. Jeho účastníky teď hygienici také kontaktují. U všech dosud infikovaných osob se zatím objevuje jen bezpříznakový průběh koronavirové infekce.

Do Tatiné se zhruba 250 obyvateli dorazí o víkendu mobilní odběrové místo. „Otestujeme prakticky všechny lidi z obce,“ řekl šéf hygieny. Pro veřejnost je už nyní z důvodů karantény uzavřen obecní úřad, starosta také vyzval obyvatele, aby nosili roušky. „Uzavřena je také místní hospoda. Zrušili jsme pouť i hasičskou zábavu. Dohodli jsme se také s pořadateli soukromých oslav, aby je nyní odložili. Na další instrukce hygieniků čekáme,“ řekl Deníku starosta Tatiné Jaroslav Beneš.

Archeolog Milan Metlička ze Západočeského muzea ukazuje mince z pokladu, který našli lidé na procházce v lese na Tachovsku. Poklad obsahuje zlaté a stříbrné mince ze 14. století, které byly uloženy v nevelké nádobě.
Nejvíc mincí bylo schováno pod náměstím

V Plzeňském kraji se situace zatím klidná. Ohnisko nákazy se naposledy objevilo v horažďovické nemocnici, kde se nakazilo 20 pacientů a 9 zaměstnanců, a také v Plzeňském Prazdroji. Na vládním semaforu jsou všechny okresy v regionu označeny bílou barvou a jsou tedy považovány za zcela bezrizikové.