Šunka, jejíž expirace končí 6. července a která byla v naprosto neporušeném plastovém obalu, byla plná hemžících se bílých červů o velikosti přibližně jednoho centimetru. Zákazník kontaktoval redakci Karlovarského deníku a ta se ihned obrátila na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI).

Inspektoři v úterý neprodleně provedli v Globusu v Jenišově u Karlových Varů velkou kontrolu. „Zjistili jsme, že uvedená šarže této šunky je už vyprodaná. Jiný zákazník s tímto problémem se doposud neobjevil. U dalších šarží stejného výrobku nebylo zjištěno žádné pochybení,“ reagoval včera mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

„Teoreticky mohlo dojít k pochybení kdekoliv během distribučního řetězce, od výroby, dopravy, prodeje až po spotřebitele,“ pokračoval mluvčí inspekce.

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu
Zbrojaři sponzorem MFF, někteří umělci protestují

Ta přesto považuje případ za velmi zásadní zjištění a předává ho Státní veterinární správě, která tak může u výrobce, firmy LE & CO, provést cílenou kontrolu. Ta řekne, zda nedochází u výrobce k systémovému selhání.

Manažer jenišovského Globusu Martin Proška se k tomu nechtěl vyjadřovat.

Ve firmě LE & CO byli sdílnější. Jakékoliv pochybení ale z jejich strany odmítají. „Nedokáži si vysvětlit, jak by se to mohlo stát, protože pak by červi museli přežít v prostředí bez vzduchu, i inertní atmosféře. To je prostě nesmysl,“ uvedla Jana Charvátová.

Ta vysvětlila, že do každého takového balíčku šunky se pouští plyn a vše podléhá pečlivé kontrole. „Tato šunka se vyrábí v množství několika tun a žádnou reklamaci jsme nezaznamenali,“ dodala Charvátová.

Dotykový model relikviáře pro nevidomé.
Relikviář vyhrál soutěž