Včely, bez nichž by řada rostlin nepřežila, prošly v uplynulém období těžkým decimováním chorobami. V zemi oplývající už dle starých pověstí medem je ho náhle nedostatek. Dokonce takový, že se dováží ze zahraničí. Ba dokonce i míchá do českého. Kauza, která se toho týká, otřásla posty ve svazu včelařů a vyšetřování ještě zdaleka neskončilo. Zjištěná příměs antibiotik do českého medu zkrátka nepatří. Tím spíše leckoho zajímá, jak vypadá situace mezi místními dodavateli medu. Přežila včelstva ve zdraví?

Dnes na toto a další témata jednají třeba dopoledne včelaři v Rokycanech (tzv. Zelený dům na Masarykově náměstí, č. 80), odpoledne se jimi zase zabývají členové stupenské organizace (v břaské restauraci Svět).

O tom, jaká je situaci na Bušovicku, nám Milan Dezort, dlouholetý učitel včelařů, řekl: „Kdo pořádně nakrmil, ne-má problémy. Naštěstí zatím nemáme zprávy o žádných uhynulých včelstvech. „K uve- denému dodal: „Kromě toho jsme ve čtvrtek také dostali výsledky povinného vyšetření měli a spad roztoče varroa destructor vyšel jako minimální. I tak ale hned příští týden, dokud je v úlech málo plodu, pro jistotu provedeme přeléčení."

Včely ve zmíněné oblasti mají za sebou už také první prolety a třebaže se teď střídá ochlazení se sluníčkem, zatím s tím problémy nemají.

Podobné postřehy získali také včelaři z organizace v Dobřívě, která sdružuje navíc i mirošovské, skořické a kornatické chovatele. „Prolety vypadaly dobře, včely se také vyprázdnily a střídavé dny chladu a tepla snad už ve zdraví přečkají," konstatoval za organizaci František Cipra. Vysvětlil rovněž, že kvůli takzvané nosemóze (dalo by se říci průjmu), jíž včely trpí, když nemohou dlouho ven, jsou prolety velmi důležité.

Dobrou zprávu měl Cipra také ohledně rozboru měli. „Včelí mor nevykázal a jen asi v pěti případech se objevil o něco málo zvýšený počet obávaného roztoče. Ale to přeléčíme. Horké léto asi k dobrému stavu včelstev přispělo, je totiž známo, že sluníčko působí na varroa destructora skoro jako predátor," podotkl.