Obří policejní manévry se odehrávaly v úterý na okraji Zbiroha.

Areál záchranného útvaru profesionálních hasičů obsadily policejní pořádkové jednotky. Nejen z Plzeňského kraje, ale také ze severních Čech a z Bavorska. „Je zde pět stovek policistů. Většina z nich bude aktivně zasahovat proti narušitelům veřejného pořádku. Ti zbývající se stanou na chvíli pachateli trestných činů," uvedla před zahájením součinnostního cvičení krajská mluvčí Martina Korandová. Mohutný uniformovaný šik doplňovala skupina jezdců na koních z pražského odboru služební hipologie, mobilní monitorovací centrum (včetně dronů) a nad hlavami aktérů létal policejní vrtulník!

Organizátoři výcviku předložili účastníkům dvě modelové situace. Při první z nich výtržníci v ulicích demolovali a zapalovali vozidla, napadali chodce a poškozovali majetek. Jejich řádění se odehrávalo s kulisou mohutného oblaku dýmu, hysterie a davové psychózy. „Vytvářela ji zhruba stovka agresivních útočníků a kolegové použili mimo jiné vodní stříkač," přiblížila dění okresní policejní mluvčí Hana Kroftová.

Druhá událost se týkala zákroku proti osmdesáti squatterům. Obsadili jeden z objektů na protest proti jeho demolici. „Majitel měl ale všechna příslušná povolení pro zahájení bouracích prací, takže zákrok mohl být vyhodnocen jako oprávněný," dodala Kroftová. Osoby uvnitř budovy se ovšem urputně bránily a po policistech házely nejrůznější předměty. Zásah komplikovala i skutečnost, že mezi agresory byl invalida na vozíku, jehož museli policisté přednostně evakuovat ve spolupráci s hasiči a zdravotníky. Ti byli ostatně přítomni po celou dobu cvičení, aby fiktivně zraněným poskytli první pomoc.