Tradice orážení příležitostným razítkem s velikonočními motivy v Kraslicích se udržuje už od devadesátých let minulého století. A to pouze s jednou pauzou v roce 2020 způsobenou koronavirem.

"O tradiční takzvané velikonoční razítko České pošty je každoročně velký zájem. Letos jej zájemci mohou využít od 11.do 14.dubna na poště Kraslice na Sokolovsku. Letošní razítko pochází z dílny Pavla Sivka a je na něm znázorněna pomlázka ozdobená kraslicemi," říká mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Kdo nemá možnost na poštu v Kraslicích zavítat přímo a chce získat na vaše přání speciální velikonoční razítko, postup je stejný jako v předchozích letech. Na pohlednici je nutné napsat adresu toho, komu chcete přání adresovat, a nalepit poštovní známku. Přání pak vložíte do ofrankované obálky, kterou pošlete na adresu Velikonoční pošta, 358 01 Kraslice. Zaměstnanci pošty váš pohled orazítkují a odešlou adresátovi.

Socha Karla IV. už je hotová. Jednání kolem toho se účastnili nejen představitelé města, ale i Kanceláře architektury města a pochopitelně i zástupci Rotary Clubu, který za její instalací stojí.
FOTO: Na plese se na sochu Karla IV. vybraly 2 miliony, milion dal Babiš

Na příležitostné razítko už netrpělivě čekají filatelisté. Pošťačky tak mají co dělat. Zájemci totiž posílají na poštu desítky kilogramů velikonočních pohledů a dopisů, které chtějí mít razítkem opatřené.

Razítka jsou vydávána od roku 1995 a jejich autorem byl původně kraslický kronikář Václav Kotěšověc. Vydávala se každý druhý rok.

Poslední léta si návrhy nechává zpracovat pošta sama a krom loňska je vydává každý rok. „V řádu orazítkujeme tisíce pohledů či dopisů. Z Kraslic putují do USA, Kanady, Anglie, Irska, Litvy, Finska, Austrálie nebo Korey. Dnes jsme razítkovaly například pohled až z Afriky," říká Jana Seeháková z kraslické pobočky. Letos přišlo do Kraslic zhruba 17 kilogramů dopisů a pohlednic, které chtějí jejich adresáti orazítkovat.

Česká pošta pošta vydává několik příležitostných razítek. Těch pravidelných, která mají výročí každý rok, je ovšem jen poskrovnu. Kromě velikonočního v Kraslicích je to například Ježíškova pošta v Božím Daru nebo valentýnské razítko z Milostína.