Ve větších městech i v zapadlých vesničkách krachují malé provozovny. Jedním z důvodů jsou prosperující supermarkety, do kterých se sjíždí občané ze širokého okolí.

Nový supermarket otevřely v nedávné době na Plzeňsku např. Blovice či Stod. V Kaznějově už jsou vidět základy Normy, po které místní volali od minulého roku, kdy se uzavřela Jednota. Zajímavým případem jsou Nýřany se sedmi tisíci obyvateli, ve kterých jsou hned tři obchodní řetězce Penny Market, Lidl a Billa. „Využívané jsou všechny tři obchody, parkoviště u nich jsou neustále plná. V okolních obcích jsou pouze večerky nebo malé prodejny, kde je malý výběr. Obyvatelé širokého okolí tak jezdí nakupovat k nám. V nedaleké Heřmanově Huti či Úhercích je třeba jen jedna prodejna,“ říká místostarostka Nýřan Pavlína Caisová.

O fungování malých provozoven na venkově ví své i na Rokycansku, kde žádá o krajskou dotaci desítka vesnic. Aby se krámky udržely v chodu, přispívají jim obce např. na energie nebo od provozovatelů vybírají jen minimální nájem. Řada konzumů v regionu už zavřela. Třeba v Pavlovsku to vzdala zdejší prodavačka po zavedení elektronické evidence tržeb, která pro ni byla pomyslnou poslední kapkou. Od té doby obec nikoho nového nemá. „Nedaří se nám nikoho najít, ani kdybychom to dotovali. Naštěstí je u nás dobrá dopravní obslužnost a každou hodinu jede autobus na Rokycany nebo na Dobřív, takže se místní na nákup dostanou,“ líčí starosta Dobříva Jiří Ondřejíček.

Ilustrační foto
Množství dětských dlužníků sníží v Plzni jízdné zdarma

HOJSOVKA ZAVŘE

Prodejny zavírají i na Klatovsku. „Naše družstvo provozuje celkem 115 prodejen, přičemž 50 jich připadá na malá města. Tam pociťujeme problém, protože vesnice se vylidňují a jsou zde nízké tržby. Z těchto důvodů budeme nuceni uzavřít v září prodejnu v Hojsově Stráži,“ říká předseda ZKD Sušice Roman Bruzl.

Před několika lety přišel se záměrem postavit obchod v Boru na Tachovsku obchodní řetězec Norma, o kousek dál měl vyrůst Penny Market. Zatímco Norma od záměru upustila, otázka výstavby druhého supermarketu je stále otevřená.

V řadě obcí na Tachovsku malé prodejny zanikly, ale mnohde se obyvatelé dočkali svého obchodu díky vietnamským podnikatelům. Někde ovšem provozují obchod i čeští vlastníci. „Máme výhodu, že můžeme využít prostor ve vlastním objektu,” uvedla Anna Burešová, provozovatelka obchodu ve Starém Sedle.

Krachující podnikatelé se objevují také na Domažlicku. V Němčicích u Kdyně obec dotovala obchod zhruba 50 tisíci korun ročně, aby mohl vůbec fungovat. Přesto to na jeho udržení nestačilo a zdejší provozovatelka koncem loňského července ukončila činnost. Kromě zdejšího krámku provozovala také obchod s bufetem na koupališti, kde též skončila. Mnoho měsíců byli bez prodejny také v obci Újezd u Domažlic.

Prostranství za Hlavní poštou v Karlových Varech.
Petr Chalupa z Karlových Varů zachytil okupaci svou flexaretou