Existují snad ve stovce variant, ale nejčastěji se vyskytují na talířích obložené šunkou, případně uherákem nebo debrecínkou. Jsou fenoménem českých silvestrovských oslav každý rok, ať už se do jejich příprav pustíte sami nebo si je přinesete ze svého oblíbeného lahůdkářství.
„Letos je poptávka po obložených chlebíčcích snad ještě vyšší, než v minulých letech. A to i přes mírné zdražení. Dokonce jsme je museli ve výrobně i přiobjednávat,“ říká Romana Sobotková, vedoucí pekárny Peko - Němečková ve Františkánské ulici. „Samozřejmě nejvíce se prodávají jako vždy klasické se šunkou, a také s debrecínkou nebo vejcem. Sama si na Silvestra určitě také dám,“ usmívá se. Plný tác obložených chlebíčků si nese domů i paní Marta z Plzně. „Nekupuji je pravidelně, ale dnes máme oslavu, takže jsem vzala ty nejoblíbenější, se šunkou a s vejcem a majonézou.“ vysvětluje.

Obdobná situace je v pekařství Tritia v Riegrově ulici kousek od náměstí Republiky. I zde museli zdražit, ale pokles zájmu určitě nepociťují. „Nejvíce mají lidé v oblibě chlebíčky se šunkou a ty s vajíčkem a majonézou. Ale hned za chlebíčky je největší zájem o zákusky. Nejčastěji o věnečky, bezé rolády a indiánky,“ říká prodavačka Dagmar Filípková. Její slova potvrzuje i skupinka plzeňských seniorek, které zde u stolečku ukrajují z talířků sladký větrník a bezé roládu. „Chlebíčky už máme doma v ledničce, tady si dáváme raději něco sladkého,“ říká Plzeňačka Anna Douchová. Hodně objednávek mají letos i v pekárně U mlsného anděla v plzeňské Alšově ulici. „Na silvestrovské oslavy si lidé nejčastěji kupují chlebíčky obložené šunkou, ale oblíbené jsou i kombinované, se suchým salámem nebo vajíčkem,“ říká prodavačka Irena Benešová. „Já sama je budu mít na silvestrovském stole také,“ směje se.
Šunkový chlebíček je nejoblíbenějším na českých silvestrovských hostinách
Ani v Klatovech není situace jiná. "Šunkové chlebíčky vedou. Pak se hodně berou s debrecínkou, méně už sýrové a se suchým salámem. Zájem bych řekla, že je stejný. Možná nakupuje více lidí, ale berou jich méně, protože každý šetří,“ potvrzuje jedna z prodavaček v klatovských lahůdkách. "My jsme většinou chlebíčky dělali, někdy jsme se koupili, když jsme nestíhali. V dnešní době jsou ale suroviny tak hrozně drahé, že vyjde levněji nakoupit chlebíčky hotové,“ říká zákazník Jan Papoušek z Klatov. „Jen za půl kila šunky dáte přes stovku a to už mám čtyři až pět hotových chlebíčků. A to potřebujete ještě mnoho dalších surovin. Takže my jsme letos nějaké chlebíčky nakoupili a pak děláme spíše klasické jednohubky s česnekovou pomazánkou, to je nedílná součást každé oslavy," dodává.
A jak vlastně tradice této české speciality vznikla? Píše se rok 1916 a pražský lahůdkář Jan Paukert připravuje svačinky pro hudebníka Jana Skramlíka. Protože obložené chleby se šunkou byly moc velké a naopak jednohubky malé, vymyslí velikostí vyhovující malý obložený chlebíček. Chodit k němu pak začala i tehdejší umělecká smetánka: Vlasta Burian, Ema Destinnová. Hugo Haas nebo Oldřich Nový. A pak už se novinka rychle šířila a rozšiřovaly se i chuťové i surovinové kombinace, které se na zdobení chlebíčku používaly. Ale ať už to byly různé druhy sýrů, paštiky, kaviár, ovoce či plátky rostbífu, stále zůstává tím nejoblíbenějším chlebíček šunkový.