S výjimkou dvou rokycanských škol do všech ostatních školní rok vstoupí už zítra.

Hektičtější bylo ale naplánování startu třeba ve Volduchách. Zatímco vloni otevírali jednu první třídu, letos k nástupu do ´kašičky´ bylo třeba počítat se 36 prváčky. Fakt sice všechny potěšil, ale problém vyvstal s tím, kam dva první ročníky umístit. Kapacita vzdělávacího zařízení je totiž naplněná.

„Nejen to, navíc máme vyčerpané i prostorové možnosti pro eventuální přístavbu. Bývalo tu pět tříd, vloni už sedm a teď bychom jich potřebovali osm. Východiskem bylo spojit letošní třeťáky. Získali jsme na to výjimku od zřizovatele, ve třídě teď bude jednatřicet, dětí" uvedla ředitelka Václava Aubrechtová.

ZŠ Volduchy je spádovou školou pro mladší žáky (po páté třídy) z obce a Oseka, kdežto pro starší kluky a děvčata je spádovou zase ZŠ Osek.

„Když jsem nastupovala do funkce, v roce 2003 jsme ve voldušské škole měli osmadevadesát dětí, nyní je jich už 161. Protože kluků a holčiček výhledově neubude, dětí je tu pořád hodně, budeme muset situaci řešit v součinnosti s oseckou školou. V úvahu připadá eventualita, že by ji žáci mohli navštěvovat už od pátého ročníku. Nám by se tím uvolnily třídy," naznačila variantu Aubrechtová.

V nelehké situaci život nechal také školské zařízení v Radnicích, hlavně mateřinku, která se ZŠ tvoří jeden celek. O víkendu totiž navždy odešla ředitelka MŠ Ivana Buchancová. „Je to pro nás všechny moc smutné a těžké," konstatovala ředitelka ZŠ a MŠ Vladimíra Cozlová. „Chod zařízení ale musíme zajistit, řízením školky byla narychlo pověřená paní učitelka Alena Manková a musíme přijmout novou pedagožku," sdělila Cozlová.

Výjimku ze zahájení provozu k 1. září dostaly dvě rokycanské devítiletky. Prvního zasednou do lavic jen žáci ZŠ Jižní předměstí. V devítiletkách TGM a ulice Míru prázdninové rekonstrukce nástup posunuly až na pátého. Devítiletka TGM měnila celou elektroinstalaci a ZŠ ulice Míru získala půdní vestavbu a tím hlavně dostatek kmenových tříd a aulu. V daném případě se město veřejnosti novými prostory pochlubí v pondělí, zpřístupní je od 14 do 17 hodin.