Letošní sklizeň letních jablek sadaře příliš nepotěšila. Plody byly menší než obvykle a sčesalo se jich také podstatně méně.

I tak si ale pro ně mohli zájemci do vranovských sadů zajít. „Momentálně s prodejem raných odrůd pomalu končíme. Vystřídá je poněkud pozdnější James Grieve, který už začínáme sklízet. Je mezi lidmi oblíbený, protože oproti typicky letním jablkům vydrží delší dobu," uvedl Richard Schwarz ze stejnojmenných sadů ve Vranově. „Obava," dodal, „že kvůli předchozímu suchu budou i v tomto případě plody drobnější, se naštěstí nepotvrdila. Na rozdíl od panujících problémů s velikostí jablek v tomto případě James Grievy narostly slušně. „Zřejmě se na nich sucho tolik nepodepsalo díky vůči němu odolnější podnoži," předpokládá sadař. „Kromě toho i když na poslední chvíli spadlá vláha v jiných případech příliš nepomohla, mohlo se i to u této odrůdy projevit. Teď hlavně, aby velikost trochu do- hnaly i pozdní odrůdy. Předpokládám, že s tím, aby dorostly do standardu, nakonec problém nebude. Ovšem oblíbených super velkých jablek letos asi na stromech moc nebude," odhaduje Schwarz.

Hlavní sběr mají teprve před sebou, začne nejspíš patnáctého září. Zatímco nyní si v sadech při česání vystačí s vlastními pracovníky, finále se bez brigádníků neobejde.

Do provozu už ve vranovských sadech uvedli i palírnu. Višně jsou vypálené, teď se tak z devadesáti procent jedná o švestky. „Jindy zužitkováváme i letní jablka, ale letos jich bylo strašně málo. Počítáme, že z jablek se tu začne více pálit tak koncem září. Je potřeba, aby plody byly hodně zralé. V nezralém ovoci ne-jsou cukry a pokud cukr chybí, není ani pálenka," objasňoval Schwarz.

Celkově letos za Rokycanský deník od pěstitelů na území okresu slýcháme: „Když stromy nepomrzly a vypadalo to na nadúrodu, zase od jara zápolíme se suchem, a tím i velikostí plodů a jejich velkým padáním."