S velikostí jablek i barvou jsou v Sadech Schwarz spokojení. Ranější odrůdy už česají, hlavní sklizeň vypukne po neděli.

Momentálně je k mání hlavně James Grieve, počítaný spíše ještě k letním jablkům, ovšem takovým, co už oproti těm nejčasnějším vydrží podstatně déle.

„Celkově jsou plody letos spíše větší, což bývá v rámci maloprodeje žádané, a jejich pěknému vybarvení u nás napomohl letní řez stromů. O to více nás mrzí, že část plodů poznamenaly kroupy. Naštěstí, jak šly z jedné strany, pomlátily úrodu jen zčásti. Dopadli jsme ještě dobře, viděl jsem sady úplně bez plodů i listí," řekl nám Richard Schwarz. „Uvidíme, jaké bude celkové procento poškození, kvalitních jablek bude ale určitě dost, včetně výběrových čtvrtkilových plodů. Kromě nich ovšem nabídneme také tři další kategorie. Na krámu se postupně objeví asi dvacítka odrůd," informoval Schwarz.

Od pondělka už bude v sadech jako v úlu, budou se navážet přepravky a další nezbytnosti. V úterý ráno totiž nastoupí padesátka brigádníků, aby podpořila kmenové zaměstnance. Třináctého tedy vypukne hlavní sklizeň a do konce října by chtěli mít úrodu z jablečných plantáží pod střechou.

Jako první z odrůd na uskladnění by se měla česat Bohemie, žlutá i červená, spolu s Rubínem a také Selenou. Pak přijde na řadu Rosana, Lord, Spartan, Šampion a četné další až po Idared s je-ho klony v samém finále.

„S prvními podzimními jablky, která už budou mít vyváženou chuť, spustíme také výrobu oblíbených fresh moštů, tedy bez konzervatů," sdělil Schwarz.

V sadech se ale stále česají také švestky, k dispozici jsou totiž různé odrůdy, a průběžně už jsou k mání i hrušky.

Začali se rovněž ozývat zákazníci malopalírny.