Vyprodukovali tolik marihuany, že by se z toho dostala do rauše půlka jejich kraje, ne-li celý. Petr Cekov, David Cee, Milan Půta, René Hoblík, Lenka Veselá, Jiří Bělohradský, Kateřina Cekovová a Jiřina Branžovská podle obžaloby, kterou u Krajského soudu v Plzni četl v pondělí státní zástupce bezmála půl hodiny, ve třech pěstírnách na území Karlovarského kraje vypěstovali téměř dva metráky marihuany. Obžaloba navrhuje i tresty blížící se deseti letům vězení.

Šéfy „podnikání“ měli být podle obžaloby Cekov a Cee, kteří měli stát za zřízením indoor pěstíren v Horním Slavkově, Chebu a v Teplé, ostatní se měli různým způsobem podílet. Obžalovaní nebyli žádní troškaři. V první pěstírně podle obžaloby vypěstovali 2437 rostlin konopí, což představuje 49,3 kg marihuany, a přechovávali tam konopí o hmotnosti 14,3 kg. Ve druhé vypěstovali 72 kg konopí a nalezeno tam bylo 312 rostlin, kdy drť z nich vážila 12 kg. Přechovávali tam také v pěti černých pytlech konopí o váze 3,8 kg. V poslední z pěstíren měli vyprodukovat 24 kg konopí, policie na místě objevila 530 rostlin, drť z nich vážila 6,3 kg. Dva z obžalovaných, Branžovská a Hoblík, měli sami vyrobit 1,5 kg, resp. 4,9 kg konopí. V obžalobě je dále uvedeno např. přeprodávání marihuany či kšeftování se sazeničkami.

Nejstarší z obžalovaných je 67letá důchodkyně. Všichni se zpovídají z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Policisté z obvodního oddělení Plzeň-Bory zachránili život mladému muži.
Policisté zachránili život mladému muži, který zkolaboval

Dva hlavní aktéři u soudu odmítli, že by byli hlavou organizované skupiny. „Co se týče pěstírny v Horním Slavkově, o tom nevím vůbec nic. Nechápu, jak mohu být zařazen do nějaké organizované skupiny, já Bělohradskému maximálně přivezl sazenice nebo hnojivo. Ale že bych ho řídil nebo mu radil? Absurdní,“ tvrdil Cee, který je ve vazbě, stejně jako Cekov a Hoblík. Dodal, že u sazenic si myslel, že jde o technické konopí, nikoli rostliny s účinnou látkou THC.

I Cekov svoji účast bagatelizoval. Řekl, že před zadržením byl jednatelem firmy a že prodával technologie pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením. Cee byl jeho společník, Hoblík a Veselá prodavači. „Není pravda, že já bych někoho úkoloval. Ale je pravda, že jsem dodal technologii,“ připustil Cekov.

Líčení bude pokračovat v následujících dnech. Obžalovaným hrozí až dvanáctileté nepodmíněné tresty.