Stejně jako v předcházejících letech mohli návštěvníci přijít do výstavního prostoru už v pátek odpoledne, aby se o svých houbařských úlovcích poradili se zkušeným mykologem Lubošem Zeleným. Ten také následně pomáhal organizátorům houby na výstavu třídit a popisovat je.

A protože je letošní rok pro houby a tím i pro houbaře bohatý, sešlo se v prostorách budovy gymnázia přes dvě stovky exponátů. Přibližně stejný počet návštěvníků pak během soboty vystavené exponáty také viděl.

Většina z nich se na organizátory obracela s dotazy k vystaveným houbám a zajímali se také o vzácné druhy hub. „Návštěvníky zajímají především hřibovité jedlé houby, stejně jako v přírodě ale i u nás na výstavě převažují houby nejedlé. Nemusí být přímo jedovaté, nejsou ale vhodné ke konzumaci. Nejvíce asi zaujala vystavená bedla a její příbuzná nejedlá kolegyně. Máme tady ale i vzácnou houbu s názvem oranžovec vláknitý, která se v naší přírodě téměř nevyskytuje a nad jejímž nálezem se podivil i zkušený mykolog,“ řekl Tachovskému deníku organizátor výstavy a učitel biologie a chemie na tachovském gymnázium Petr Křížek a doplnil že výstavu plánují s půlročním předstihem, není tak jednoduché odhadnout, zda ve vybraném termínu houby zrovna porostou.

„Letos jsem v lese při sběru strávil asi osm hodin. Vzhledem k složení hub v mém košíku jsem musel několika houbařům vysvětlil svůj záměr, aby si o mě nemysleli, že jsem sebevrah. Exponáty ale nosí i studenti a zapojeni jsou i další kolegové. Celkem se nám tak letos sešlo dvě stě dvacet hub,“ usmál se organizátor.

Na výstavu hub se přišel podívat také desetiletý Pavlík a tříletá Kačenka s rodiči. Děti nejvíce zaujala vystavená bedla a hřiby. „Na houby s maminku chodíme a baví mě je sbírat. Mám je moc rád, nejraději smaženici i řízek z houby,“ olízl se s úsměvem malý návštěvník.

Útulek U Šmudliny slavil výročí založení.
Tachovský psí útulek oslavil výročí založení