Vlakové nádraží

Prvním navštíveným místem je hlavní vlakové nádraží, kde mě paní v okénku rovnou zkasírovala o deset korun.

Později jsem pochopila, že bez peněz si dneska člověk  ani neuleví. Na toaletě vedle nádražní čekárny už měla paní připravený naporcovaný toaletní papír. Přestože jsou dveře a vůbec prostory poněkud oprýskané, je na záchodech čisto. Mýdlo a sušák rukou k dispozici. Zaujme upozornění, že mimo otevírací dobu mohou ženy využít pánské WC.

Obchodní dům Tesco

Také v Tesku na Americké si  mohou lidé za poplatek odskočit. Obchodnímu domu, který záchody provozuje, je  jedno, zda jde o zákazníka či turistu, sazba je shodně 5 korun. Toaletní papír je přímo na WC a není na příděl, což je potěšující. Toalety jsou čisté, mýdla a ubrousky na ruce samozřejmostí. Tou ovšem není obsluha. Zatímco cestou na toaletu mě paní v tričku Tesco zkásne, při odchodu už tu nikdo není a žena, která přichází, se jen rozmýšlí, zda zaplatit, či si pětikorunu nechat.

Homolka, Slovany

Budova veřejných záchodků na náměstí Milady Horákové odrazuje už na první pohled. Je celá posprejovaná, okna  jsou špinavá a plná pavučin.

Dovnitř se však člověk dostane jen pomocí euroklíče. Získat jej mohou hendikepovaní lidé, senioři nebo rodiče dětí do tří let. Kdo euroklíč nemá, může využít mobilní WC, které stojí poblíž. Ovšem pouze teoreticky. Budku nelze použít ani v případě, že byste  oslepli a přišli o čich. Chybí sedátko, vše je odporně špinavé, o papíru si můžete nechat zdát. Pravda, jako jediný z testu je tento záchod zdarma.

Borský park

Na konečné tramvají  na Borech stojí nízká budova celá obrostlá zelení. A málokdo tuší, že se v tomto nenápadném domku vedle  skrývá doslova poklad. Prostor  září čistotou, ani zde není papír na příděl, nechybí mýdlo a ubrousky na ruce.  Toalety jsou také na euroklíč, obsluha tu však denně od 6 do 18 hodin sedí a vybírá pětikorunu.

Autobusové nádraží

Na toalety v Husově ulici vedou prosklené dveře, z nichž kdosi kdysi uloupl, odkdy je WC otevřené. U vchodu na dámské toalety sedí obsluha, vedle visí cenová nabídka. Toto místo jako jediné nabízí možnost využít pouze umývárku, cena pak není sedm korun, ale pouhé dvě. Přestože toaleta příliš nevoní, je čistá a papír si lze odtočit  na dvou místech před toaletami. WC jako jediné nabízí pro umytí teplou vodu.

Náměstí Republiky

Veřejné záchodky na náměstí  jsou nejznámějším místem tohoto typu v Plzni. Po zaplacení u okénka nastává trapná chvíle, kdy si přímo před obsluhou musí člověk odmotat příslušný kus toaletního papíru. Záchodů je tu hodně, všechny čisté, i zde je pro umytí mýdlo a sušáky.

Jaký je tedy výsledek testu?  Záchodová kultura se za posledních několik let výrazně zlepšila, za čisté toalety, papír, mýdlo a ostatní propriety je však nutné platit.