Okamžitou operací zachránila život labutí samici, které v krku uvázl kovaný hák na kapry. Hana Makoňová (39), manželka známého plzeňského záchranáře Karla Makoně, za to ale čelila kritice. Na zkušenou zubní lékařku, která dvě desítky let ve volném čase zachraňuje zvířata, totiž podala oznámení Komora veterinárních lékařů kvůli možnému týrání zvířat.

Veterináře pobouřil zásah z dubna letošního roku. Hana Makoňová tehdy vyrážela k těžce zraněné krvácející labuti k Třemošenskému rybníku v Plzni, která polkla nástrahu pytláka. Lékařka rozhodla, že je zapotřebí ránu otevřít a zjistit, zda není jícen roztržený. „Ještěže tak udělala, jelikož sedmicentimetrová tržná rána jícnu by labuť i zabila. Vše co by spolkla a putovalo by jícnem, by se hromadilo mimo něj v podkoží, až by se krk úplně ucpal, anebo by se v důsledku rozkládání potravy pták otrávil, či uhynul na vyhladovění,“ řekl už dříve Makoň s tím, že jeho žena jícen sešila a pak labuť vypustili zpět na rybník.

Houbaření. Ilustrační foto
Komentář: Ať po nás v lesích nezůstane spoušť

Makoň se proti udání veterinářů ohradil. „Byla to adekvátní nezbytně nutná první pomoc, která zachránila té labuti život. Navíc vše se odehrávalo na základě velmi dobrého intuitivního vyhodnocení situace a zkušeností,“ argumentoval. Zdůraznil, že jeho žena má 20 let praxe a školu předních veterinárních kapacit.

Ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj (KVSP) Richard Bílý uvedl, že KVSP podnět obdržela v dubnu 2022 od dvou subjektů, které reagovaly na zveřejnění informací z chirurgického zákroku u poraněné labutě na sociální síti facebook.

Kamila Kikinčuková a Radek Zima v muzikálu My Fair Lady.
Po dvou letech se do plzeňského Pluta vrací My Fair Lady

„Zákonnou povinností KVSP bylo tyto dva obsahově obdobné podněty vyhodnotit a případ úředně přezkoumat,“ informoval Richard Bílý. Doplnil, že odbor zákrok popisovaný v podnětu vyhodnotil na základě získaných informací tak, že se jednalo o neodkladný odborný zákrok v krajní nouzi, který vážně poraněnému zvířeti zachránil život. Oznamovatel také upozornil, že zákrok byl prováděný bez patřičné sterility a dezinfekce a nebylo uvedené, zda lékařka použila anestezii. „K tomuto se KVSP nebude vyjadřovat, neboť není možné z pouhého textu a fotografií určit míru dostatečné „čistoty“ operačního pole a použití lokální anestezie,“ zněla odpověď. KVSP také uvedla, že odbornou způsobilost k provádění chirurgických zákroků zákon na ochranu zvířat proti týrání neřeší.

Odborný zákrok

Richard Bílý dodal, že dle monitoringu záchranné stanice je v současné době labuť v dobré zdravotní kondici a tento neodkladný, naléhavý a odborný zákrok lékařky tedy poraněnému zvířeti významně zkrátil stav utrpení a odvrátil nevyhnutelnou plíživou a velmi bolestivou smrt. „Za to patří paní doktorce Makoňové velký dík,“ uzavřel.