Za necelou hodinu a půl se hasiči dostali tak blízko, že Mildu zachytila štěrbinová kamera, a za dalších padesát minut je od sebe dělil ani ne půl metru! Hasiči měli Mildu téměř na dosah, než se schoval. Hasiči se prokopali až do míst, kde ho spatřili naposledy. Dál už ho nezachytila ani štěrbinová kamera, ani echolokátory. Hasiči se prokopali do hloubky tří metrů. Dál už pokračovat nemohou s ohledem na neúměrné ohrožení jich samotných. Terén je velmi nestabilní a v případě pokračování hloubení hrozí sesunutí svahu.

Pozemek lomu, kde ve skalních dutinách pátrali hasiči po zaběhnutém jezevčíkovi Mildovi, patří městysi Stráž. Lom už je více než čtyři desítky let uzavřen. “Přístup do lomu byl zabezpečen, aby se do něj nikdo nedostal, ale teď po těch záchranářských pracích, to určitě půjdeme zkontrolovat,” řekl Deníku starosta Stráže Karel Fišpera.

Jezevčík Milda je stále uvízlý v bývalém kamenolomu. Záchranáři dělají vše pro to, aby ho mohli zachránit.Zdroj: Deník / Studnička Jiří

Dutiny, které tam zůstaly po posledních odstřelech ze sedmdesátých let mohou být podle jeho slov rozsáhlé a určitě není tento prostor bezpečný. “Víme dobře, že lidé jsou zvědaví. Proto zkontrolujeme, jak je zabezpečen vstup a pokud to bude nutné, provedeme takové zabezpečení, aby se do bývalého lomu nikdo nedostal a nevystavoval se tak riziku, že se mu něco stane,” dodal starosta, který mimo jiné se svými spolupracovníky zajišťoval při zásahu pro záchranáře občerstvení.

„Jezevčíci mají silný lovecký pud, takže pokud bude mít možnost únikové cesty, tak by teoreticky sám uniknout mohl, pokud samozřejmě není zraněný, což samozřejmě nevíme,“ odpověděla na dotaz týkající se případného vysvobození se jezevčíka Mildy z liščí nory veterinářka Linda Hynčíková Birnerová z Domažlic.

Velitel zásahu se v úterý v 19:30 hodin, to znamená po 34,5 hodinách od nahlášení události na tísňovou linku, rozhodl zásah ukončit.

Věříme, že se samotný Milda nakonec dostane ven.

Záchranáři dělali vše pro to, aby jezevčíka mohli zachránit.
Pokus o záchranu jezevčíka Mildy hasiči ukončili. Pokračovat nebudou