„Jde o kompletní rekonstrukci chlazení na zimním stadionu, což zahrnuje strojovnu, rozvody chlazení v ledové ploše, ledovou plochu, mantinely, střídačky, trestné lavice a další věci, které s tím přímo nebo nepřímo souvisejí,“ uvedl ředitel společnosti Zimní stadion Klatovy Pavel Kaňák.

Dosavadní technologie je již zastaralá, pochází ze začátku 70. let minulého století. „Je tam také vysoký objem čpavku, zhruba 6,5 tuny, zatímco po rekonstrukci dosáhneme snížení množství čpavku v chladicím systému zhruba na 1,5 tuny,“ upozornil Kaňák s tím, že nová technologie bude také znamenat mnohem nižší náklady na provoz. A samozřejmě bude mnohem bezpečnější.

Rekonstrukci bude provádět specializovaná firma z Chocně. Vše je koordinováno s profesionálními hasiči z Klatov. „Jsme dohodnuti s provozovatelem zimního stadionu i dodavatelem stavby, že při odstraňování technologie bude v první řadě kompletně odsán čpavek. Při následném rozřezávání trubek ale může dojít k tomu, že unikne zanedbatelné množství čpavku, na což vzhledem k jeho specifickému zápachu budou lidé reagovat,“ uvedl ředitel hasičského územního odboru v Klatovech Aleš Bucifal. Aby hasiči nevyjížděli zbytečně ke každému drobnému úniku, byl vypracován postup, jenž zaručí, že zasáhnou jen v případě, že by skutečně mohlo dojít k ohrožení.

HLÍDANÝ STADION

Kaňák upozornil, že po dobu rekonstrukce bude zimní stadion pro veřejnost uzavřen. Bude ho hlídat bezpečnostní agentura a v případě jakéhokoli neoprávněného vstupu bude volána policie. „Samozřejmě ale chápeme, že se stadion stavěl v akci Z a spousta lidí v Klatovech bude chtít vidět, jak se rekonstruuje. Běžně sice nebude přístup možný, ale máme v plánu, že při kontrolních dnech by se tam předem objednané skupinky mohly jít s doprovodem podívat. Bližší informace budou na našich webových stránkách,“ uvedl Kaňák.

Rekonstrukce by měla být hotova do čtyř měsíců. „Poslední týden v červenci už bychom chtěli zahájit novou sezonu,“ řekl Kaňák. Doplnil, že celkové náklady činí více než 30 milionů korun. „Dlouho jsme se snažili o dataci, teď se nám ji konečně podařilo získat. Pokryje většinu nákladů, finančně se bude podílet i město jako majitel objektu,“ uzavřel Kaňák.

Ilustrační foto.
Klatovskou Hůrku zaplní workoutové a herní prvky