„V jezuitské koleji dojde k rekonstrukci refektáře, kde mniši dříve jedli, vedle toho je velká chodba a několik velkých kluboven. Z venku sice vypadá vše skvěle, protože je udělána fasáda, ale uvnitř půjde o kompletní rekonstrukci. Musí se udělat nové omítky, podlahy, voda, kanalizace, elektřina, plyn, zabezpečení a mnoho dalšího. Jde o plochu 1100 m2,“ uvedl místostarosta Klatov Václav Chroust.

Náklady na tuto akci budou 31 milionů korun. Od Plzeňského kraje dostane město dotaci ve výši osm milionů korun.

Po dokončení bude mít město velké prostory, ke kterým bude hledat využití. „Vznikne tam mimo jiného víceúčelový sál. Až pak podaří získat dotační peníze, tak by se tam mohla udělat expozice o vývoji Klatov až po současnost,“ nastínil Chroust a dodaljak dlouho práce potrvají: „S pracemi začneme hned, protože už máme vysoutěženo. Počítáme, že by měly trvat rok. Optimisticky vzato bychom mohli koncem listopadu začátkem prosince příštího roku veřejnost pozvat na slavnostní zahájení provozu.“

Na jezuitskou kolej navazuje i objekt bývalé sodovkárny, který je rovněž ve výhledu oprav. Tam bylo několik nápadů na využití, ale nadále se budou diskutovat.

Výstava TGM a armáda, historický tank a dobový tábor v Klatovech
Předvedli tank, který bojoval v Peru