Tentokrát se mířilo především na celkovou prevencí různých nástrah číhajících nejen na silnicích. „Pod záštitou Plzeňského kraje jsme společně s městem uspořádali tento zážitkový preventivní den. Celou akci jsme chtěli pojmout trochu jinak, než bývá při podobných záležitostech zvykem. Při klasických besedách si děti projdou vozové parky a v podstatě jim v hlavě nezůstane téměř nic. Dnes jsme ale chtěli pro účastníky zprostředkovat reálný zážitek jednotlivých věcí. S takovouto prevencí by se určitě mělo začít již od útlého věku, Tak se mohou vytvořit určité návyky,“ vysvětlil myšlenku pátečního projektu za pořadatelskou agenturu Daniel Vali, který bude mnohým známý především z české kapely Maxim Turbulenc.

Program u dopravního hřiště byl připraven pro žáky prvních stupňů, kteří zapadají do zmiňované skupiny. „U starších je to už mrhání časem a energie. Ti z toho mají legraci a nezajímá je to. To se nedá říct o menších dětech. I u nich to brzy uteče a budou si dělat řidičské průkazy na motorky a později na auta. Takovýto zážitek by mohl snížit riziko případných dopravních nehod,“ dále dodal Vali s tím, že pro dítě je mnohem lepší si případnou událost nanečisto vyzkoušet, než mu o ní povídat.

Práce na opravách hřbitovní zdi v Boru již započaly.
Hřbitovní zeď dostává nový kabát

Tato myšlenka byla rozhodně dodržena. Pro děti byl totiž mimo jiné připraven simulátor nárazu, kde si mohli příchozí vyzkoušet, jak vypadá srážka v rychlosti 30 kilometrů v hodině. Krom tohoto hlavního taháku byla pro děti připravena také ukázka správného pohybu na přechodu, či zkouška znalosti důležitých telefonních čísel.

LÁKAL TAKÉ POLICEJNÍ SPECIÁL

Část programu se odehrávala samozřejmě i na samotném dopravním hřišti. Zde si děti ze základních škol vyzkoušely jízdu v provozu pod dozorem policistů, ale také se mohli detailně podívat na jejich vybavení. Zde se určitě nedá opomenout přítomnost nového policejního BMW i8, které bylo v posledních dnech k potkání v okolí dálnice D5 protínající Tachovsko. „Během dne jsme potkali snad třicet případů řízení s mobilním telefonem. To auto určitě přivádí velkou pozornost,“ se smíchem řekli dopravní policisté, kterým BMW i8 momentálně slouží.

PIETNÍ AKT K 73. VÝROČÍ OSVOBOZENÍ TACHOVA u památníku, který vytvořila akademická sochařka Alena Burešová a Milan Hůrka.
FOTOGALERIE: Tachov vzdal hold americké armádě za osvobození