„Kryju!“ zakřičí střelec. „Jdu!“ odpoví mu z plných plic druhý, popoběhne, zaklekne a namíří na zalesněný kopec.

Cvičení vojáků v aktivní záloze v Plzni.Zdroj: Deník / Korelus Pavel

Areálem střelnice v Plzni-Lobzích se ozývají výstřely, halí ho bílý dým. Vše pozorují rozhodčí.
Koná se totiž vojenské cvičení pěší roty Aktivních záloh Krajského vojenského velitelství Plzeň v rámci cvičení Hradba 2018.

Takzvaní záložáci se na sedm dní stali regulérními vojáky. Je jich 52 a nejsou to jen muži. Vidět a slyšet lze i tři drobné ženy, které se ovšem spolubojovníkům hravě vyrovnají. Mnozí z nich se viděli poprvé ve Vojenském újezdu Hradiště, do Plzně se ve středu přesouvali jako sehraný tým čekající zkoušku.

Ilustrační foto.
U Kalikovského mlýna skočil muž z nešťastné lásky z mostu

Kromě střelců na kopci se museli vypořádat například s demonstranty, kteří odváděli pozornost u vstupu do areálu, zatímco na střelnici mezitím pronikl nezvaný host. Zneškodnili ho a předali přivolaným policistům.

Plzeňské velitelství má dnes 74 takových záložáků, tabulkově jich může mít až 160. „Ne všichni bydlí v Plzni, jsou z celého regionu, ale také z okolních krajů. I v našem regionu žije spousta vojáků v aktivní záloze, kteří jsou příslušníky jiných rot a jiných útvarů,“ popsal nadpraporčík Tomáš Klasňák z plzeňského rekrutačního střediska.

Dalších dvaadvacet záložáků by mohlo působit v četě oprav v Klatovech, ale zatím žádného nemají.

Nejčastěji se vojáky v aktivní záloze chtějí stát lidé od 22 do 30 let. Přihlásí se, každého čeká pohovor, lékařská prohlídka… Je-li vše v pořádku, čeká ho základní výcvik ve Vyškově a pak takováto cvičení.

Ilustrační foto.
Parkování v Plzni čeká revoluce

Ředitele plzeňského velitelství, plukovníka Milana Sklenáře těší, že zájem o zálohy stoupá.

Pomohlo prý i to, že se jejich odměna vloni zvýšila na 18 tisíc korun ročně i že se spolupracuje s jejich zaměstnavateli. Oni uvolní pracovníka, stát jim ho vynahradí finančně. „Aktivní záloha je dnes už pevnou součástí ozbrojených sil. Její využití je zejména doplnění ozbrojených sil při ohrožení státu i v nevojenských krizových situacích,“ vysvětlil.

Cvičení vojáků v aktivní záloze v Plzni.Zdroj: Deník / Korelus Pavel

Hovoří velitel

Velitelem plzeňské roty aktivních záloh je major Ján Vištiak.

Jak začalo vaše cvičení?
Ve Vyškově jsme nastoupili v neděli 15. 4. Vždy se začíná stmelovacím výcvikem a pak jsme nasazeni na střežení objektu důležitého k obraně státu.

Kolik záložáků se při stmelování vidělo poprvé?
Je to různé, jsou tu starší i mladší ročníky, ale já coby velitel jsem některé viděl úplně poprvé. Nastoupili mladí kluci 23, 24 let. Seznámíme se, zjistíme, jací jsou, pak cvičí podle zařazení, podle funkce. Střelecký výcvik, taktická příprava…

Výcvik pro ženy je stejný jako pro muže?
Samozřejmě, nejsou jiné normy pro muže a pro ženy. Cvičí s námi, snaží se.

Jak potom vypadala cesta z Hradiště do Plzně?
Dostali jsme bojový rozkaz, přesunuli se, vybudovali jsme si tento tábor a začali střežit.

Automobil BMW i8.
FOTO: Do Plzeňského kraje míří policejní hybrid