Nečekaně finále mělo čtvrteční jednání představitelů Břas.

Jedenáct ze třinácti přítomných zastupitelů zvedlo ruku pro odvolání starosty Jana Špilara (nezávislý). Účastníci okamžitě zvolili jeho nástupce. Stal se jím bývalý krajský radní František Bláha (ČSSD).

„Je to pro mne šok a zatím se s tím srovnat nedokážu. Kolegové mě vyčítají špatnou komunikaci, ale já to tak necítím," uvedl viditelně zaskočený Špilar. Muž, který zastával rovněž funkci předsedy Mikroregionu Radnicko. Funkce se ujal zhruba před čtyřmi lety, kdy musel verdiktem zastupitelstva předčasně opustit post starosty jeho předchůdce Václav Fait.

Nedostatky při řízení obce

„Naším téměř jednoznačným stanoviskem vyvrcholil dlouhodobý nesoulad v chodu úřadu. Vycházeli jsme ze zpráv kontrolního výboru, kde bylo opakovaně vytýkáno množství nedostatků při řízení obce. Z těch zásadních uvedu nestandardní výběrové řízení při přijímání nového zaměstnance, starostova rozhodnutí bez vědomí rady nebo zastupitelstva či nedostatečná prezentace Břas a přilehlých obcí na veřejností," konstatoval místostarosta Petr Kuncl.

Zároveň zdůraznil, že je škoda takového rozchodu: „Špilar je určitě schopný a zná problematiku obce. Jenže spolupráce hodně skřípala."

Ruku pro nebo proti nezvedla ve čtvrtek večer ředitelka stupenské devítiletky Jaroslava Auterská: „Zdržela jsem se hlasování, ovšem neberte to jako alibismus. Cítila jsem, že není něco v pořádku a snažila se obě strany dostat ke kulatému stolu. Pouhých sedm měsíců před komunálními volbami přišel ale tenhle krok. Obec je každopádně zřizovatelem základní školy a chci sem nového starostu pozvat co nejdříve, abych ho seznámila s našimi potřebami a tužbami."

Uvolněný post obsadil sociální demokrat František Bláha, který má o nejbližších úkolech jasno: „Zklidnit a stabilizovat chod úřadu a vypořádat se s doslova šibeničními termíny. Například do úterý 18. března musí sportovní kluby žádat o dotace a musím jim pomoci. Ve středu 26. března pak čeká jednání rady, kde sdělím mé představy."