Léto je v plném proudu a kempy už mají za sebou polovinu sezony. Jejich provozovatelé jsou s jejím vývojem zatím většinou spokojeni. Ani nepřízeň počasí, která panovala část léta, se na návštěvnosti výrazně neprojevila.

Jako slušnou a spíše nadprůměrnou hodnotí dosavadní sezonu v šumavském autokempu Antýgl. „Loňský rok byl extrémně nadprůměrný, letos se k tomu už blížíme. Květen byl kvůli počasí slabší, ale jinak je plno,“ uvedla Věra Kalousová z hospodářského úseku obce Srní, která kemp provozuje.

Na dovolenou k nim navíc jezdí i cizinci. Především se jedná o Němce, kteří to mají blízko, občas jsou to ale také Francouzi nebo Slováci.

BEROUNKA JE SJÍZDNÁ VŽDY

Počasí v Plzeňském kraji příliš nevadí ani vodáckým kempům. Například Berounka je totiž sjízdná prakticky kdykoli bez ohledu na sucho, které trápí celou Českou republiku.

„Sezona je průměrná. Nejsme na suchu jako třeba na Sázavě. To je naše velká výhoda. Vodáci říkají, že v Berounce je voda vždycky,“ pochvaluje si majitelka vodáckého tábořiště Kobylka na Berounce Jiřina Skleničková.

CHATKY JSOU PLNÉ BEZ OHLEDU NA POČASÍ

V Campingu Karolina poblíž Plané hlásí kvůli proměnlivému počasí posledních měsíců výkyvy návštěvnosti. „Je těžké se na to personálně připravit. Někdy nestíháme a jindy máme poloprázdno,“ řekl provozovatel kempu Vladimír Novotný. V chatkách ale mají stabilně plno bez ohledu na počasí.

Podobně je na tom i Kemp Keramika na Hracholuskách. Zataženo a déšť u nich ovlivňuje jen turisty se stany, kteří tvoří pouze třetinu zákazníků. „Naší cílovou skupinou je střední třída, která jezdí na dovolenou bez ohledu na počasí. Takže především do chatek,“ poznamenal zástupce provozovatele kempu Vladimír Čech. Nároky zákazníků se podle něj navíc neustále zvyšují.

Jediné vážnější problémy v sezoně tak hlásí jen v populárním šumavském autokempu v Anníně. Kvůli rekonstrukci silnice ze Sušice a její uzavírce je totiž kemp odříznutý. „Objížďka je 30 kilometrů dlouhá. Lidí je méně a jezdí na kratší dobu, protože jsou vázáni na autobusy. Navíc jsme přímo na staveništi,“ posteskla si recepční kempu Jitka Burešová.

Petr Vadovič

Ilustrační foto.
Aktivních záložáků v našem kraji přibylo. Má to smysl, tvrdí