K předvánočnímu ruchu pro valnou část národa patří také výprava za kaprem. Leckteří přitom zůstávají věrní cestě přímo do sádek.

Největším chovatelem ryb na Rokycansku je Rybniční správa Colloredo Mannsfeld, Zbiroh. To, že už od čtvrtka jsou její pracovníci v jednom kole, potvrdil i její vedoucí Radek Jandera, když mezi nakládkou šupináčů sotva vyšetřil čas na pár slov po telefonu. Ryby už totiž putují k velkoodběratelům, ale i mnozí z těch, kteří je chtějí jen pro svou rodinu, si pospíšili. Mezi nimi též spousta chatařů z okolí. Přijíždějí na kontrolu svých nemovitostí zároveň s cílem odvézt si kapříka. „Když už jsme tu, odvezeme si ho do Prahy. Aspoň víme, že jde o naprosto ekologickou rybu," konstatovala Ludmila Zachová.

Počasí ale rybníkářům stále dělá vrásky. „Na sádkování je moc teplo a problém je i s vodou, pořád jí není ještě dost," konstatoval Jandera. Potěšil tím, že ceny neměnili. K mání je vedle kaprů také amur, siven a zatím ještě i nějaký ten lín. Přes víkend, ale také v pondělí a úterý tu budeme od devíti do šestnácti hodin, ve středu pak jen do patnácti," informoval dále šéf rybníkářů.

Pro ty, kdo nemusí tradiční rybí řízky, přidal typ na rybí hranolky: Ze seříznutých filetů nakrájíte asi centimetr silné proužky, obalíte je v mouce s kořením a vhodíte do friťáku. O dobrotu je zaručeně postaráno.

Od čtvrtka jsou v jednom kole také pracovníci mirošovských sádek, které spadají pod Vojenské lesy ČR. Jelikož nabízejí ryby z Padrťských rybníků, jež patří mezi nejkřišťálovější české vody, protože je napájejí přítoky z chráněných Brd, nemají o zákazníky nouzi. Technik rybničního hospodářství Martin Zachar byl včera také v jednom kole. Expedoval ryby pro velkoodběratele. Na drobné zákazníky ale prý také zbude dost. V Mirošově jsme vyslechli rovněž příjemnou zprávu: Nezdražovali! V nabídce jsou kapři, líni, amuři a siveni. Získat je lze o víkendu od 8 do 13, v pondělí, úterý a středu pak od 9 do 17 hodin.