Úspora by měla být výsledkem dvou investičních akcí, jejichž prvotním cílem byla modernizace i optimalizace výroby a rozvodu tepla na zbirožském sídlišti. „Tím zároveň dojde k minimalizování tepelných ztrát při výrobě a distribuci," poukázal Hrnčál. Kvůli záměru následovala i postupná výměna a modernizace předávacích stanic v jednotlivých domech.

Souběžně se zmíněným záměrem se daly do pohybu také práce na částečné rekonstrukci centrální kotelny sídliště. Vnitřní rozvody jsou kompletně vyměněné, zjednodušené a přeizolované. Plný dopad efektu si vyžádá ještě přeprogramování a optimalizování řídícího systému kotelny. Celkové investiční náklady by se odhadem mohly došplhat na tři a půl milionu.

Už loňské léto odstartovalo na největším sídlišti města stavební ruch. Jeho důvodem se stala kompletní rekonstrukce venkovních rozvodů tepla. „Naše společnost ji prováděla ve spolupráci s městem, od něhož máme zařízení pronajaté," sdělil Hrnčál.

V rámci akce byly staré rozvody nahrazené požadavkům vyhovujícím potrubím se zesílenou izolací, které by díky tomu mělo mít naprosto minimální tepelné ztráty. Provádění investiční akce brzdily dva problémy. Podle zhotovitele se stalo otevření původních topných kanálů obtížnější, než očekával. Navíc se vyskytly komplikace v podobě nezdokumentovaných křížení s ostatními sítěmi. Vypořádat se bylo třeba i s mohutnými šachtami původních topných kanálů nebo částečným umístěním starých rozvodů pod chodníky. Celkem se výměna týkala 550 metrů vnějších topných tras.

„Abychom odběratelům působili co nejmenší nepohodlí, otevřeli jsme staré topné kanály, položili do nich nové potrubí a teprve po zkompletování všech rozvodů odpojili původní potrubí." informoval jednatel. Přes mírné zdržení nový topný systém během zimy uváděli do plného provozu.

Pokračování v úterním vydání Rokycanského deníku.