Tisíce jich bylo evakuováno a další tisíce domácností se ocitly bez elektřiny a pitné vody. V samotném Srbsku se materiální škody odhadují na více než jednu miliardu eur. Srbsko už dokonce požádalo Evropskou komisi o humanitární pomoc.

Generální ředitelství vyslalo v rámci mezinárodních vztahů do Srbska pomoc. Do země zamířila také jednotka 3. Záchranné roty ve Zbiroze se svojí technikou. Pod vedením velitele nprap.Tomáše Kratochvíla vyjelo do země ještě sedm dalších příslušníků s expertem na řešení mimořádných událostí z Libereckého kraje Romanem Hlinovským. S sebou si odvezli nezbytně nutnou techniku. Do země zamířilo především velkoobjemové čerpadlo, které zvládne pobrat 400 - 660 litrů za vteřinu. Dále pak Tatra 815-7 HR s hydraulickou rukou, malý přívěs na pohonné hmoty, terénní automobil Toyota Hilux a člun Marine.

„V sobotu dorazili záchra- náři okolo poledne do Bělehradu. Později se přesunuli poblíž města Lazarevec, kde začali odčerpávat vodu z místní elektrárny. Poté je čekala další elektrárna, která se nachází v okolí Veliki Crljeni," sdělil velitel 3. Záchranné roty ve Zbiroze Vladislav Čermák. „Do oblasti s příslušníky jednotky vyjel také tlumočník, který jim vše překládá do angličtiny. Záchranáři jsou samozřejmě vybavení jídlem, stanem a mají nezbytné zásoby, aby se mohli sami o sebe postarat," konstatoval Čermák. „Srbsko se však velmi dobře stará. Ubytovaní jsou v hotelu a na starost je dostala tamější policie, která je všude doprovází," pokračoval.

„Nic jim v místě katastrofy nechybí. Podle prvotních předpokladů by měli pomáhat zhruba čtrnáct dnů, ale vypadá to na delší dobu," uvedl Čermák. Pravděpodobně se také záchranáři prostřídají s dalšími kolegy.

V rámci pomoci EU jsou v Srbsku nasazena vysokokapacitní čerpadla z České republiky, Rakouska, Slovinska a Spolkové republiky Německo. Zemi ohrožuje hlavně rozvodněná řeka Sáva.

Včera v odpoledních hodinách byli záchranáři přesunuti srbskými složkami k elektrárně Kostolac. Zde zahájili odčerpávání vody ze sekundárních vodních toků a tím brání zaplavení důležitých provozů v elektrárně.

Společně s hasiči působí v Bělehradě také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu Roman Hlinovský. Ten sdělil Generálnímu ředitelství ČR: „V pondělí se tým zaměřil na posouzení záchranných prací v oblasti koordinace a nastavení priorit. Rozdělil se na tři skupiny. Současně probíhal průzkum v oblasti, kde jsou koncentrovány elektrárny zásobující převážnou většinu země elektrickou energií." Podle dalších informací Hlinovského se situace na vodních tocích rychle mění. Především ze západní části Srbska přicházejí zprávy o sesuvech půdy a bahna. Podle měnících se priorit jsou přesunovány domácí i zahraniční týmy na kriticky ohrožená území. Na dnešní dopoledne je naplánován průzkum těžce postižené oblasti Krupanj. Hasiči se připravují na přechod od přímých záchranných prací k humanitární pomoci.

Není to však první velká pomoc, kterou 3. Záchranná rota ze Zbiroha poskytuje. V roce 2010 jsme pomáhali při povodních v Polsku, kde naše čerpadlo zvládlo odčerpat tisíc moto hodin a skončilo se až u hranic s Běloruskem. Byly to obrovské laguny," pokračoval. „Také jsme nechyběli u záplav, které sužovaly Českou republiku, a to především ve Veltrusech a na Mělnicku," uzavřel Čermák.