Změny s sebou nesou vždy emoce. V případě městem Zbiroh objednané studie nové tváře náměstí byly zvlášť silné. Občané dostali možnost vyjádřit se ve dvou veřejných debatách a připomínkami nešetřili. Na druhou stranu ale příležitost říci si své ocenili.

„Návrhy lidí byly odlišné, někdy až protichůdné. Připomínky jsou sepsané a předal jsem je architektovi, aby s nimi dále pracoval. K ideálnímu řešení asi nedospějeme, je ale třeba, aby nakonec přijaté řešení bylo pro všechny strany přijatelné," konstatoval starosta Milan Rusek.

Na jednom se však Zbirožští shodovali, poukazovali na špatný stav chodníků a volali po nápravě. Jinak zazněly připomínky k různým prvkům studie, například podobě a rozmístění odpočinkových míst a také parkovacích stanovišť. „Přesto počet míst byl zachovaný," tvrdí starosta. K navrženému dopravnímu řešení byly ale i další připomínky, zejména pokud jde o horní část náměstí. V jejím případě se na pranýři ocitlo i zamýšlené řešení výškových poměrů a přímo bouře se strhla kolem záměru přemístit památník. Možný posun kruhového objezdu a jiné řešení dopravy má na kontě také vzrušenou debatu. „V tomto případě bude třeba, abychom se za město na dalším postupu domluvili nejprve s dopravními specialisty Policie ČR a se Správou a údržbou silnic Plzeňského kraje, jakožto vlastníkem komunikace. Společně bude třeba dojít k řešení, jak konkrétně téma uchopit v případě větších změn," uvedl Rusek.

„Z našeho hlediska je stavba funkční a kvalitní, vzhledem k délce životnosti zdaleka ještě není odepsanou investicí. Na nové řešení bychom tedy pohlíželi jako na cizí stavbu a kdyby město chtělo okružní křižovatku předělat, celou stavbu by muselo zafinancovat," uvedla za SÚS Jana Mrázová.

Pokud by ale Policie ČR změny odsouhlasila a z hlediska bezpečnosti budou i šířky a další náležitosti komunikace odpovídající, nic bychom zřejmě proti přeměně neměli," dodala. I policii jsme požádali o vyjádření k eventuálnímu stěhování kruhového objezdu. „Verze, kterou má město zatím k dispozici, je pracovní, jedná se o návrh úpravy náměstí ve stádiu studie. Kdyby šlo o dokumentaci pro územní rozhodnutí, pak by se dalo mluvit už konkrétněji. Takhle zatím ne," sdělila stanovisko P ČR mluvčí Hana Kroftová. „Každopádně, pokud by se přesunovala okružní křižovatka, bylo by to hodně složité a při zvažování možností by bylo třeba zohlednit spoustu aspektů a norem," dodala ještě Kroftová.

Prvním výsledkem vyústění veřejné debaty ve vztahu ke studii se tak pro nejbližší budoucnost podle starosty jeví rekonstrukce chodníků. O tom, jak hodně Zbirožským leží chodníky na srdci, svědčí i koncem dubna podaná žádost o dotaci na jejich úpravu ve čtyřech jiných místech města.