„Okamžité navýšení mezd od poloviny roku schválilo vedení nemocnic i přesto, že peníze ze speciálního dotačního programu zatím ministerstvo zdravotnictví neposkytlo. Než se tak stane, budou krajské nemocnice vyplácet prostředky z vlastních zdrojů. Úprava mezd se v nich týká víc než pěti stovek zaměstnanců. Letošní náklady se blíží částce 7,7 milionu korun,“ uvedl mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje (NPK), kam spadá Klatovská a horažďovická nemocnice, Jiří Kokoška.

Vedení společnosti NPK předpokládá, že dotace bude ministerstvem zdravotnictví vyplacena během podzimu. „Personál ovšem logicky očekává navýšení mezd už od poloviny roku, jak resort přislíbil. Proto jsme prostředky zajistili v našich rozpočtech a pracovníci je obdrží formou příplatku už nyní,“ uvedl předseda představenstva společnosti NPK Marek Kýhos s tím, že od příštího roku by měly být peníze na příplatky za práci ve směnném provozu zahrnuty v úhradové vyhlášce.

CHTĚJÍ UDRŽET LIDI

Příplatek dva tisíce korun se podle metodiky ministerstva zdravotnictví vztahuje konkrétně na všeobecné sestry, porodní asistentky, radiologické asistenty a další nelékařské zdravotnické profese, které pracují bez odborného dohledu a to ve směnném režimu. Od září k nim přibudou i profese, které dosud pracují pod tzv. odborným dohledem, například zdravotní asistenti. „Plně si uvědomujeme náročnost všech těchto profesí a směnného režimu. Příplatek proto vnímáme jako nutnost, pokud chceme zdravotníky v nemocnicích udržet a zatraktivňovat práci ve zdravotnictví pro absolventy škol,“ uvedla radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

S navýšením mezd počítají i v sušické nemocnici. „Nemocnice Sušice se bude účastnit dotačního programu Ministerstva zdravotnictví ČR a bude o příspěvek k platu sestrám žádat. Ke změně platu sester dle dané metodiky Ministerstva zdravotnictví ČR došlo v naší nemocnici s platností od 1. července 2017. Zaměstnanci, kterých se přidání týká, budou mít navýšení mzdy zohledněno již v červencové výplatě, vyplácené v srpnu,“ sdělil mluvčí Nemocnice Sušice Pavel Pechoušek.

Policisté se samopaly na akci  Hrady CZ.
Bezpečnost především. Zátarasy na koncertech budou i nadále