Slavnosti svobody bez rekvizit zbraní? Už od příštího roku reálná varianta. Tedy pokud bude do českého práva zakomponována evropská směrnice tak, jak jí zamýšlí Evropská komise.

Zbraně, se kterými nadšenci vojenské historie do Plzně přijíždějí a které dodávají historické technice autentičnost, jsou v tzv. kategorii D. Jedná se o zbraně, které jsou schopny střílet pouze slepé náboje.

„Tyto znehodnocené zbraně, které jsou trvale neschopné střelby a slouží pouze jako rekvizita, by musely být zaregistrovány u policie. Zbraně upravené či přímo vyrobené pouze pro střelbu slepými náboji, používané pro imitaci střelby při rekonstrukcích historických událostí, by v mnoha případech rovnou spadly mezi zakázané, nebo by na nich bylo nutno provést rozsáhlé a nákladné technické úpravy,“ vysvětluje David Karásek ze Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní.

„Upravit znehodnocenou či poplašnou zbraň vyrobenou pro střelbu ostrými náboji do střelbyschopného stavu je prakticky nemožné. Nechápu význam té směrnice,“ říká Pavel Lazárek z Klubu 16. obrněné divize, která kempovala za Obchodním centrem Plaza.

Nové změny by se dotkly většiny ručních zbraní a téměř všech zbraní na vozidlech, která jsou v rámci Slavností svobody k vidění.

Sedm letců z Plzně Karlova má svůj pomník
PODÍVEJTE SE: Váleční letci mají v Plzni památník