A dramatické chvíle se Rokycansku nevyhnuly ani včera. Každoročně se opakující záplavy by přitom mohla vyřešit dlouho očekávaná výstavba protipovodňových opatření v Brdech. Její realizace ale zatím stojí na mrtvém bodě.

Probdělou noc zažili jako tradičně v Hrádku, kde byl vyhlášen III. povodňový stupeň ve tři hodiny ráno. Voda zaplavila louky, zahrady a nepříjemný budíček prožívali obyvatelé rodinných domů včetně sousedního Kamenného Újezdu. „Jsem vzhůru od jedné hodiny a sleduji, kam už se živel dostal," konstatoval s obavami Radek Tlachač.

Pokud jde o Rokycany, nejprve byla zalita komunikace ke Kovohutím. V Husových sadech dal o sobě vědět Borecký potok, ale břehy neopustil. Horší to bylo s vodou ze Stráně. Negativně ovlivnila stavbu cirkusového stanu a dostala se i do proslulého venkovního koupaliště. Přehrada poblíž Klabavy včera ráno přestala plnit svou záchytnou funkci, od rána už tady probíhal neovladatelný retenční průtok.

Kritickou a stále se opakují situaci byl měla vyřešit už zmiňovaná protipovodňová opatření v Brdech. Lidé na ně čekají jako na smilování. „Neustále se o tom hovoří, ale jsou to jenom slova. Stále se zdůrazňuje, jak je Klabava nebezpečná, tím to však vždycky končí," zdůraznil starosta Hrádku Jaroslav Perlík, který ve své funkci zažil už šest záplav. S Povodím Vltavy řešil především rest kvůli opravám po loňských záplavách. „Jednalo se o ochranná pobřežní opatření. Měli přijet v dubnu a místa opravit, ale záležitost se zdržela kvůli povolení. Teď už vše zase zničila voda," doplnil starosta.

Na chlup stejné problémy zažili i v nedalekém Kamenném Újezdu. Také tady mělo Povodí Vltavy provést opravy kolem řeky Klabavy. „Nejdříve se mluvilo o březnu, pak o květnu, ale doteď tu nikdo nebyl. Máme s nimi špatné zkušenosti a už jsme opravdu rozezlení," kritizovala postup Jarmila Vaňourková, tamější starostka. Právě kvůli tomu se škody ze včerejší bleskové vody ještě navýší, odhaduje Vaňourková.

Rovněž starosta Strašic Jiří Hahner si stěžoval: „Loni byly zničeny podél Klabavy tři lokality, ale opraveno bylo zatím pouze jedno místo." Šéf plzeňského závodu Povodí Vltavy Miloň Kučera se k problematice vyjádřil následovně: „Všechny povodňové škody, které jsme evidovali, jsme už odstranili. Nevyřešené jsou pouze Rokycany, Dobřív a závozy chystáme ještě do Kamenného Újezdu."

Pokračování k tématu v dnešním vydání Rokycanského deníku.