Od HZS Plzeňského kraje mají totiž slíbené zásahové vozidlo Mercedes Atego.

„I když už má něco za sebou, pro nás je v podstatě nové," konstatoval starosta obce i SDH Zvíkovec Petr Uher. „Základní výbavu by mělo mít a tu nadstavbovou, třeba jíž používáme u nehod na vyprošťování, si přendáme z naší opečovávané Liazky. Tu pak zase se základní výbavou, stejně bezúplatně jako jsme byli obdarováni my, předáme dál. Nejspíš Drahoňovu Újezdu," sdělil Uher.

„Nový vůz nám bude více vyhovovat. Je rychlejší, novější a také lépe přizpůsobený k zásahům u nehod, k nimž kromě požárů vyjíždíme také. Vzhledem k dojezdovým vzdálenostem v severní části Ro- kycanska naše jednotka na základě předurčení a oprávnění od kraje u nehod zasahuje spolu s profesionály," uvedl velitel sboru Igor Tjutčev.

Jen výjezdová činnost ale aktivní hasiče ze Zvíkovce nezaměstnává. Hned v pondělí příští týden se pustí do úpravy prostranství na konci obce. Tam kvůli vytvoření nového zázemí sboru zakoupili od zemědělské společnosti objekt, z něhož má vyrůst nová hasičská zbrojnice. Podmínkou transakce ale bylo vzít si k ní i nepotřebný a chátrající kravín. Právě toho se teď budou zbavovat. Pomohou jim i kolegové a příležitosti ještě předtím společně využijí k uspořádání cvičení.

„Potom nám bude ještě zbývat získat pozemek pod stavbou. Situaci nám trochu zkomplikovaly církevní restituce. Pozemkový úřad nám totiž sdělil, že pozemky předává církvi. Musíme tedy počkat. Předkupní právo ale z titulu vlastnění nemovitosti máme, takže všechno snad pro nás dopadne dobře," věří Uher.

Než začnou hasiči budovat novou základnu pustí se společně s úřadem do přestavby objektu číslo 44 na návsi pod kostelem, kde bývala hospoda.

Za pomoci od kraje získané dotace, která činí 250 tisíc, změní přízemí objektu ve společenské centrum. Nahoře už před časem Zvíkovečtí vytvořili byty pro mladé rodiny. „V rámci akce nás čeká nejprve zrealizování vrtu na vodu, aby bylo zařízení soběstačné. Potom se pustíme do modernizace stavby. Budou se měnit radiátory, rozvody elektřiny a počítáme i s dalšími drobnými úpravami. Z vlastního na to přidáme dvě stě tisíc a vložíme práci," informoval Uher. Akci chtějí rozjet koncem měsíce, nejpozději v květnu.