Lidé se vedle webu budou moct na test hlásit i přes své lékaře nebo přes linku 1221. Babiš také uvedl, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) umožnila testovat a vykazovat testy všem lékařům v České republice. Za úkon dostanou 350 korun.

Premiér Andrej Babiš
Opatření se nejspíše zpřísní, řekl Babiš. Zákaz prodeje kávy s sebou je nesmysl

"Jasně jsme řekli, že chceme umožnit všem občanům, aby se mohli nechat dobrovolně a zdarma antigenními testy otestovat. Řekli jsme, že to bude možné od 18. prosince do 15. ledna, ale vzhledem k velkému zájmu občanů to vypadá tak, že už to testování může začít od středy 16. prosince," řekl Babiš na facebooku. ČTK poté premiér řekl, že tento návrh vládě předloží ministr zdravotnictví Blatný na pondělním jednání.

Testování všech lékařů

Za velmi důležité označil, že VZP umožní testování všem lékařům. "Tedy i těm, kteří nejsou registrováni v systému VZP," řekl. Za důležité považuje, aby lidé věděli, kde se budou moct na testy objednat. "Je tady potenciál 5200 praktických lékařů, 6000 zubařů a 9000 ambulantních specialistů, kteří de facto tvoří 20 tisíc odběrných míst," řekl. Dodal, že se připravuje nový web s iniciativou Lékaři pomáhají Česku. Babiš slíbil i navýšení počtu testů ve fakultních nemocnicích, například v Olomouci na 500.

Vakcína proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech
Vakcína proti covidu: Nemůžeme zaručit její schválení, říká evropská agentura

"Občané, kteří nemají internet, se mohou objednávat přes své lékaře nebo mohou volat na linku 1221, která to také bude řešit," dodal. Podrobnosti by měly zaznít na pondělní tiskové konferenci.

Testování mělo podle původních předpokladů začít v pátek. Některé nemocnice již spustily možnost registrace, především ve velkých městech je velký zájem především o termíny před Vánoci.

Epidemie nového koronaviru se v posledních dnech v České republice začala zhoršovat. Vládní představitelé věří, že řešením situace se stane očkování. Česko má objednanou prostřednictvím společných smluv Evropské unie vakcínu proti covidu-19 pro 6,9 milionu obyvatel od několika společností.

Senior v nemocnici v anglickém Kentu dostává novou vakcínu na koronavirus.
Británie už očkuje. Naopak Česko je nepřipravené, zbytečné ztrácí životy

Jako první by mohla být v Evropské unii schválena vakcína od firmy Pfizer. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) chce rozhodnutí oznámit do 29. prosince. Babiš poukázal na to, že očkování touto vakcínou bylo již schváleno ve Velké Británii nebo ve Spojených státech. Řekl, že společně s dalšími představiteli evropských států žádal předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby "to urychlila". Dodal, že vakcína firmy Moderna by mohla být schválena kolem 12. ledna a vakcína společnosti AstraZeneca asi v polovině ledna.

Očkování označil za velmi složitou operaci, na kterou se musí ministerstvo zdravotnictví připravit. "Já na to budu samozřejmě dohlížet a budu tvrdě trvat na tom, aby se to urychlilo, aby konečně byla nějaká kampaň, za kterou se nebudeme stydět," řekl.