Kde vlastně sídlí imunita? Pokud se o to začnete zajímat, nikdo vám neodpoví. Přestože se jí říká orgán, jde spíše o souhrn obranných mechanismů, kterými se organismus brání nejen proti škodlivým vlivům zvenčí, ale i nepřátelům zevnitř. Bojuje proti změněným buňkám vlastního těla. „Obránci“, kteří jsou součástí imunitního systému, jsou všude v těle, cirkulují v krvi a v lymfě, nacházejí se ve všech orgánech i ve všech tkáních. Pokud fungují správně, když se nic neděje, nereagují. Mají však mechanismy rozpoznávání cizorodých a nežádoucích látek a organismů, a když je zaznamenají, zasáhnou a jsou aktivní, dokud „nepřítel“ nepřestane tělo ohrožovat.

Oslabení imunity se může projevit únavou, malátností, pocitem zimy, návaly horka, pocením nebo bolestí krku a kloubů. „Základním stavebním prvkem imunity jsou buňky nazvané makrofágy, které pohlcují cizorodé objekty a rozpoznávají a ničí poškozené buňky. Jejich počet však kolísá v závislosti na stavu organismu, tedy důležitou roli hraje, zda jsme vyčerpaní, oslabení jinou nemocí nebo zda máme zrovna nedostatek spánku,“ vysvětluje Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologické společnosti Natures. S přibývajícími roky se organismus opotřebovává a klesá i výkonnost, nebo chcete-li, síla imunitního systému. Často se stává, že po 65. roce života je tělo člověka stejně zranitelné jako u půlročního dítěte. Neplatí však, že by měl imunitu podporovat stejným způsobem.

Vybudujte hráz proti virózám

Proč dochází k oslabení imunity a jak můžete svoje zdraví dlouhodobě podpořit? Cesta, zdá se, není složitá, přesto po ní málokdo jde. Známo je, že zdraví závisí na životním stylu. Vyhýbejte se znečištěnému ovzduší, věnujte se spánku a pravidelnému pohybu a zaměřte se na jídelníček. K posílení odolnosti těla přispívají vitaminy A, B, C a D, dále zinek, měď a selen. Rizikovým faktorem je naopak časté holdování alkoholu, kouření, užívání určitých léků a dlouhodobý stres. Ve stravě (i v doplňcích stravy) objevte beta-glukany a vitamin C. Přírodním zdrojem pro odolnou imunitu jsou kvasnice a hlíva ústřičná.

Odborníci však varují před „přepínáním“, přílišným stimulováním imunitního systému. „Pokud nejste dítě ani senior a netrpíte žádnou poruchou imunity, nejrozumnější je dále vést zavedený životní styl. Tedy všeho s mírou: přiměřeně pracovat, odpočívat, sportovat, stravovat se a také se oblékat,“ tvrdí Adrián Doboly.

V období zvýšeného výskytu infekcí dýchacích cest je rozumné vyhýbat se prostorům, ve kterých je mnoho lidí, což teď slýcháme, vzhledem k pandemii, téměř každý den. Neméně důležitá je hygiena a pravidelné otužování, ať už střídavými sprchami, saunou, ale zejména přiměřeným oblečením. Jaksi příliš často se však zapomíná na to, že kromě fyzické aktivity je potřebná i psychická pohoda.

Když zebou chodidla

Jak se nastydnete, když teploty venku klesnou pod nulu? Obvodové tepny a tepénky se zužují. Dochází k omezenému proudění krve v končetinách, aby se uchovala teplota ostatních, důležitějších částí těla. Chlad v končetinách můžete pociťovat i při začínajícím infekčním onemocnění, většinou již v inkubační době. Proto není zbytečné, dobře se ven obléknout. Do mrazu nechoďte bez čepice, značná část tepla se ztrácí právě na povrchu hlavy. Oblečení je vhodné vrstvit, v prostorech mezi jednotlivými kousky prádla se vytvoří vzduchová bublina, které působí jako hradba proti proniknutí chladu. Nic se ale nemá přehánět, máte-li zbytečně moc oblečení, zpotíte se a prochladnete tak jako tak. I tady zkrátka platí – všeho s mírou.

Koupejte si nohy v teplé vodě, dokud se dostatečně neprohřejí. Do koupele přidejte speciální sůl s oleji nebo dvě lžíce sušeného tymiánu, majoránky nebo rozmarýnu. Využít lze také mletý zázvor, pepř nebo hořčičné semínko. Zkuste také stimulující masáž – třete nohy a ruce ostrou lufou (mořská houba) nebo kartáčem. Následně se dobře oblečte nebo zůstaňte chvilku pod přikrývkou. Prohřejete tak končetiny na několik hodin.

Pro zlepšení krevního běhu před odchodem do chladného prostředí si dejte na tři minuty na nohy horký obklad a potom na jednu minutu obklad studený. Několikrát opakujte a zakončete studeným obkladem. Dobře osušte.

Zahřívejte se kořením

V zimě se vyhýbejte těžkým a tučným pokrmům. Několik hodin po jídle odvádějí krev z končetin k zažívacímu traktu. Raději si dopřejte třikrát týdně rybu, abyste povzbudili tvorbu prostanglandinů (látky podobné hormonům), protože pomáhají hladkému proudění krve tepnami a žilami.

Nepostradatelné jsou pro tělo také omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které mají protizánětlivé účinky. Pro zlepšení cirkulace krve a udržování její správné hustoty přidávejte do jídla i do nápojů „zahřívací“ koření, jako jsou zázvor, skořice, kurkuma, hřebíček, vanilka či kajenský pepř. Snězte tři stroužky česneku denně nebo aspoň česnekové tobolky. Užívejte doporučenou dávku jinanu dvoulaločného (Gingo biloba), který se tradičně používá pro zlepšení krevního oběhu. Pro povzbuzení oběhu si dopřejte čaj z hlohu, má schopnost rozšiřovat cévy a tím zrychlit průtok krve.

Bylinka měsíce

Rakytník řešetlákový, ze kterého se vyrábí olej, se jako léčivá rostlina s oblibou využíval v lidovém léčitelství na mnoho zdravotních obtíží. Své latinské jméno Hippophae rhamnoides získala tato rostlina s oranžovými bobulemi podle historických záznamů v časech vlády Alexandra Makedonského. Vojáci využívali rakytníkový olej na obnovu sil. V posledních letech se rakytník opět dostal oprávněně na výsluní v léčitelství.

Přírodní vitaminová bomba s množstvím biologicky aktivních látek zlepšuje obranyschopnost a vitalitu lidského organismu. Posiluje imunitu, nepodlehnete tak často sezonním infekčním a virovým onemocněním. Výčet prospěšných látek a vitaminů, které obsahuje, je fascinující.


Smoothie pro posílení imunity
Budete potřebovat: zelené listy (polníček, špenát, lze přidat i medvědí česnek), kousek řapíkatého celeru, dužinu z poloviny avokáda a dva oloupané banány. Vše rozmixujte, přidejte 1 dl rakytníkové šťávy a vodu podle potřeby. Nejdříve mixujte na nízké otáčky a poté zvyšte výkon. Pokud bude smoothie příliš husté, přidejte vodu a ještě 10 vteřin mixujte. Namísto vody lze použít rostlinné mléko, mandlové nebo ovesné.