„Ach jo, zase si budu muset zajít pro silnější brýle." To jsem si říkala, když jsem začala v zimě hůř vidět při řízení auta. Nepatřím k těm, kteří berou návštěvu lékaře jako něco společenského, proto jsem doktorce nevolala hned. Ale za několik dní jsem nemohla přečíst číslo autobusu. Při pohledu na manžela se mi zdálo, jako by měl zamlžený obličej. Ani to ale nebylo všechno.

Deprese. Smutek.
Nová metoda má pomoci schizofrenikům. Testují ji lékaři z Brna a Ostavy

To, co mě trochu vyděsilo, byla zvlněná písmena při čtení. Sestřička u mé očařky mi nejprve nabídla termín na preventivní kontrolu za 3 měsíce. Naštěstí mě ale napadlo říct jí i o tom, že se mi špatně čte kvůli zdeformovaným písmenům. A ejhle. Na kontrolu jsem šla už za dva týdny. V tuhle chvíli jsem se začala opravdu bát.

Rychlé zhoršení i ztráta zraku

Doktorka mi udělala různá vyšetření a ukázala mi i nakreslenou mřížku. Z té bylo hned jasné, že něco není v pořádku. Místo toho, aby byly čáry rovné, jsem viděla vlnovky. Paní doktorka mě proto poslala přímo na oční kliniku. Tam mi udělali OCT sítnice a potvrdili, že se jedná o takzvanou věkem podmíněnou makulární degeneraci. Prý patřím bohužel k těm, kteří mají sice méně častý typ, tedy vlhkou formu, ale ten za to znamená rychlé zhoršení a dokonce ztrátu zraku. Proto mě hned objednali, abych co nejdříve začala s léčbou.

POČTY

Nemocí trpí ve světě zhruba 30 milionů lidí.

Je nejčastější příčinou slepoty u lidí ve věku nad 50 let.

V Česku ročně přibude přibližně 1000 pacientů s makulární degenerací.

Vlhká forma se objevuje pouze u 15 % pacientů.

U lidí nad 60 let je 3x vyšší riziko rozvoje nemoci, stejně tak u kuřáků.

 Dostávám injekce do oka s biologickým lékem. Při první jsem se hrozně bála, že přijdu rovnou o zrak. Ale doktoři mě ujistili, že bude všechno v pořádku. A bylo to tak. Dali mi umrtvující oční kapky a skoro nic jsem necítila, jen tlak a štípnutí. A snad za 5 minut bylo hotovo. Nebyla to ovšem moje poslední injekce. Od té doby jsem byla už na třech dalších. S léčbou jsem ještě neskončila a čeká mě další termín, kdy na injekci půjdu.

Uvidí se, jak dlouho budu muset ještě na kliniku chodit, ale zatím to vypadá, že biologické léky mi zabraly, a tak snad budu vidět. Také je otázka, kdy se mi objeví makulární degenerace i v druhém oku. Proto budu muset chodit na pravidelné kontroly a na návštěvy lékaře si zvyknout.

To, že mohu vidět, je důvod, proč jsem se rozhodla o svém příběhu říci ostatním.

Uvědomuji si, jaké jsem měla štěstí, že se u mě přišlo na makulární degeneraci včas a že teď nejsem skoro, nebo už úplně, slepá. Vděčím za to doktorům. Někteří lidé přijdou příliš pozdě a už jim nemohou pomoci.

Pokud jsme přes den nešťastní, či dokonce vystresovaní, nahlodávají pocity naši mysl i v noci.
Noční můry trápí děti i dospělé. Podle odborníků se zlým snům dá vyhnout

Proto, jakmile se u vás objeví první problémy s očima, jděte hned k doktorovi. Raději jít několikrát zbytečně než jednou pozdě. Možná si myslíte, že přece nejde o život. Když jsem ale byla tak blízko tomu, že nebudu vidět, uvědomila jsem si, jak hrozné by pro mě bylo zůstat odkázaná na ostatní. Samozřejmě vím, že ten čas jednou přijde, ale ne teď. A ne kvůli tomu, že neuvidím.“

Názor lékaře

MUDr. Ivan Fišer, Ph.D. (primář oční kliniky Lexum)

Následkem věkem podmíněné makulární degenerace je omezena nebo zcela vyloučena možnost čtení, řízení motorového vozidla, sledování televize a rozeznávání všech detailů, například tváří kolemjdoucích. Vlhká forma věkem podmíněné makulární degenerace se objevuje méně často, ale bez vhodné léčby ke ztrátě zraku dochází rychle, obvykle v řádu týdnů.

Informace o nemoci

Za složitým názvem makulární degenerace, respektive věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD), se skrývá postižení tzv. žluté skvrny, tedy centrální oblasti sítnice.

Nemoc zahrnuje dvě rozdílné formy onemocnění – suchou a vlhkou.

Suchá forma představuje pozvolné zhoršování vidění z důvodu úbytku a poškození sítnicových buněk. V současné době neexistuje moderní metoda léčby. Šíření je ale možné zpomalit podpůrnou léčbou, konkrétně kombinací vitamínu C, E, luteinu, zeaxanthinu, zinku a mědi.

Při vlhké formě onemocnění dochází k prorůstání cév do míst, kde se vyskytovat nemají. Objevuje se méně často, ale bez vhodné léčby ke ztrátě zraku dochází rychle, obvykle v řádu týdnů.

Covid-19 lůžka který vyčlenila Náchodská nemocnice v rehabilitačním pavilonu, kde se starají o pacienty s koronavirem
Rozhodně to není chřipečka, říká o covidu nakažená sanitářka

Pomoci může biologická léčba, kterou už nyní hradí zdravotní pojišťovny ve vybraných nemocnicích a očních klinikách.

U většiny pacientů dojde díky biologické léčbě ke zpomalení nebo úplnému zastavení onemocnění.

U vlhké makulární degenerace bylo prokázáno, že významnou roli hraje genetická zátěž.

Rodina pacienta by tedy měla navštěvovat v pravidelných intervalech očního lékaře, aby byla případná nemoc odhalena včas.

Využít můžete také speciální genetické testy zaměřené na pravděpodobnost tohoto onemocnění. Ty provádí mimo jiné specializované oční kliniky.

Lékař Tomáš Vojtíšek, přednosta ústavu soudního lékařství.
Unikátní zjištění lékařů z Brna: Koronavirus zabíjí i nečekaně mimo nemocnice

Tipy pro zdraví

Amslerova mřížka – otestujte seniory

Testování probíhá doma s nasazenými brýlemi na čtení.

Podržte mřížku (stáhnout si ji můžete na www.ocividnejinapece.cz) ve vzdálenosti 35–40 cm jako při čtení.

Zakryjte si jedno oko a zaměřte se na bod ve středu mřížky.

Důležité je, aby byly vidět všechny čtverce a všechny čtyři rohy mřížky.

Pokud je mřížka zamlžená, rozmazaná nebo mění tvar, jděte ke svému očnímu lékaři.