Tak mi právě dorazilo. O čem že je řeč? O elegantním slušivém a precizně provedeném body, které udělá z každého těla tělo bohyně. A kromě toho, že je tak pohodlné, až úplně zapomínám, že jsem si ho oblékla, ve mně budí pocit, že jsem právě vlezla po dlouhém těžkém dni do horké vany napuštěné až po okraj.

Barva menstruační krve nemusí být vždy jen červená.
Různé odstíny menstruační krve: Oranžová naznačuje infekci, šedá potrat

Body je primárně navrženo k úlevě od menstruační bolesti, ale nosit ho můžete i při bolestech zad, při silně prožívané ovulaci, nebo když si chcete prohřát ledviny v rámci dlouhé procházky, při které vám leze zima pod bundu. Za sebe můžu říci, že hřejivé bodýčko je něco, co by mi rozhodně nevadilo najít pod vánočním stromečkem.

Vědecky podloženo: teplo ulevuje

Celá myšlenka vzešla z vědecky podložených dat, že teplo ulevuje od bolesti, jak se můžete přesvědčit například v této studii z roku 2018. Ostatně to už věděly i naše babičky. „Lokální teplo instalované přímo do slušivého body pomáhá prokrvit celou oblast podbřišku i spodní části zad, což může způsobit, že k menstruačním bolestem vůbec nemusí dojít. Osobně si už nedovedu menstruaci bez svého body představit a oblékám ho již při prvních náznacích, že se blíží menstruace,“ vysvětluje autorka inovativního spodního prádla Body Moody Kateřina Rydlová.

Body z viskózy ovládáte aplikací

Body vám přijde v úhledné krabici, ve které naleznete vše potřebné. Krásně složené body, obal na praní body, dva ovladače s baterií, nabíječku a velice stručný a jasný návod, díky kterému body zprovozníte během pěti minut i s oblékáním a instalací potřebné aplikace, která je navíc zdarma. Pomocí Bluetooth pak už jen propojíte ovladače s mobilním telefonem a můžete si začít užívat příval tepla. Jednoduše nastavíte intenzitu tepla a můžete se jít věnovat běžné činnosti.

Menstruační dovolená? Nevidím důvod, říká gynekoložka Kamila Nouzová
PODCAST: Menstruační dovolená? Nevidím důvod, říká gynekoložka Kamila Nouzová

Body je protkáno sítí vodivých vláken, která po nacvaknutí baterií a uvedení body do provozu okamžitě začnou rozvádět teplo v oblastech podbřišku a křížové oblasti. O to příjemnější celý produkt ještě je, když víte, že vzešel z rukou české autorky, která tak výrazně přispěla k odstranění pocitů, které každý měsíc prožívá nejedna žena.

Pomáhá nejen při menstruaci

Autorka multifunkčního spodního prádla také zmiňuje, že její body je mnohem víc než „jen“ pomůcka při bolestivé menstruaci. „Teplo pomáhá uvolnit napětí a stažené svaly pánevního dna, a tím dochází k úlevě od bolesti při menstruaci. Body ale může pomoci stejně tak i na bolest křížové oblasti zad, protože má vyhřívané plochy v přední i zadní části. Pomůže ale i při častém prochladnutí, se kterým jdou ruku v ruce opakující se záněty močového měchýře, nebo při bolestivé ovulaci,“ vysvětluje designérka. Za sebe musím jako testerka body říci, že při opakovaných zánětech močového měchýře, se kterými mám letité zkušenosti, je teplo v oblasti podbřišku něco, co dokáže opravdu ulevit od bolesti, kterou když jednou poznáte, už nikdy nezapomenete.

Jak body používat, kdy ho zapínat

Kateřina Rydlová radí, že body je dobré oblékat už ve chvíli, kdy ještě menstruace úplně nezačala, ale vy už cítíte bolest v podbřišku, kříži, nebo se vám mění nálada. Za sebe musím konstatovat, že špatná nálada byla okamžitě pryč a téměř okamžitý vliv tepla na bolest v podbřišku také nešel přehlédnout. Přidávám se však ke slovům autorky, že vnímání bolesti a vlivu tepla je individuální a každý jej může vnímat trochu jiným způsobem.

Menstruační bolesti lze zmírnit změnou určitých návyků
Mnoho žen dělá při menstruaci stejné chyby. Bolestmi mohou trpět právě kvůli nim

„Znáte ten pocit, kdy začínáte cítit bolest v podbřišku, změnu nálady a únavu? Tak to je přesně ten čas, kdy oblékám bodýčko a zapínám baterky. Celý průběh menstruace je pak v mém případě hladší a dochází k úlevě hned od začátku. Podobně to měly i naše testerky,“ doplňuje má slova Kateřina, která však nedoporučuje v body spát přes noc.

Jak body udržovat

Body lze prát v pračce na 30 °C v ochranném sáčku, který je součástí balení. Body se musí prát na jemný program, bez aviváže a vždy se musíte přesvědčit, že v něm nezůstaly baterie. Žehlit se body nesmí. Na plný výkon vydrží body hřát 100 minut, na nižší stupně i 3 hodiny. A jeho cena? Ta je pro mnohé asi jedinou nevýhodou jinak skvěle zpracovaného body. Tedy necelých deset tisíc korun.