Začněme s těmi, kterých je nejvíce. Milionům lidí s nadváhou bez zdravotních problémů může pomoci někdo vzdělaný v oblasti změny životního stylu – nejčastěji je to výživový poradce. Ten však nemusí mít žádné vysokoškolské vzdělání, stačí krátký kurz. Vybírejte proto pozorně a dejte především na reference a doporučení.

Tvarůžková pomazánka
JÍDELNÍČEK: Smradlavé, ale dietní!

Pokud vybíráte mezi nutričnímu terapeuty nebo psychology, máte jistotu dosaženého vzdělání, avšak i zde narazíte na lepší a horší služby. Metoda změny návyků se kromě individuální terapie ještě více osvědčuje ve skupině. Proto ve světě fungují úspěšně různé spolky – jako Weight Watchers, Overeater Anonymous apod. Poskytují dlouhodobou odbornou efektivní podporu miliónům lidí. A to s laskavým přijímajícím přístupem, který hubnoucí potřebují. Dostává se jim odborné pomoci v oblasti výživy a pohybu, důraz se klade na psychologii hubnutí. A to poskytuje v České republice i STOB, v rámci skupinových kurzů zdravého hubnutí se STOBem. Aktuální nabídku kurzů najdete na www.stob.cz.

Pokud máte kil více nebo máte zdravotní problémy, které pramení z obezity - prvý, kdo by vám měl nabídnout pomoc, je praktický lékař. Pokud se tak nestane, nezbývá než si najít odborníky sami. Hledejme mezi nutričními terapeuty (dříve dietní sestry) a obezitology (tj. lékaři), dále absolventy výživového vzdělání na lékařských fakultách či potravinářských zaměřených na výživu.

Těžká obezita nebo kila navíc spojená se zdravotními problémy patří do rukou lékaře. Pokud je indikována týmem odborníků, je někdy namístě i chirurgický přístup a farmakoterapie. Obecně se dá říci, že je terapie obezity pro dospělé v naší zemi na dobré úrovni. Nesmíte však podlehnout obchodníkům s hubnutím bez vzdělání.

Zajímavosti o hubnutí.
ZAJÍMAVOST: Pravěká strava může způsobit nechtěné přibírání

Stop obezitě.Zdroj: stob.czTIP: Pokud se po přečtení tohoto seriálu stanete sami sobě úspěšným terapeutem, gratulujeme. Pokud však potřebujete pomoc, neváhejte se obrátit na patřičného odborníka. Vyzkoušet můžete i kurzy zdravého hubnutí se STOBem, kde vám poradí odborník, a zároveň získáte vzájemnou podporu ostatních hubnoucích.

Přijďte se v rámci Světového dne obezity začátkem března poradit s odborníky STOBu nebo si zdarma nechat změřit složení těla. Více informací o akci na www.stob.cz.