„Doba letních dovolených se blíží a spousta z nás plánuje sebou vzít i psa. A nejčastější přepravou se zvířetem bývá auto. Velmi důležité je to, aby cesta byla bezpečná jak pro pejska, tak i pro vás,“ říká Iveta Nebesářová, která se této problematice již delší dobu věnuje.

Při přepravě psa v autě je podle ní důležité, aby byl zabezpečen speciálním bezpečnostním pásem nebo přepravkou, která je připevněna ke karoserii vozu. „Tímto způsobem bude pes chráněn před možným zraněním v případě nárazu a zároveň se minimalizuje riziko, že vás pes bude při jízdě vyrušovat,“ doplňuje Iveta Nebesářová.

Pokud jedete v menším počtu lidí v autě, tak můžete „obětovat“ i zadní sedačku a pořídit si speciální zvířecí potahy (autodeky) se zajištěním. S těmi pejsek může pohodlně cestovat a zároveň ochráníte auto od chlupů. Pro menší psy jsou i speciální látkové autosedačky. Důležité je také si před jízdou ověřit, že je pes v pohodlné a příjemné poloze. Především u těch, kteří auto příliš nemají rádi. Dlouhá cesta, a ještě v nepříjemné poloze může pejska velmi vystresovat.

Škoda Fabia kombi
Patříte mezi ně? Tisíce Čechů mají doma obyčejná auta, kterým ale roste cena

Nezapomínejte na hydrataci

Psi potřebují dostatek vody, aby si udrželi správnou hydrataci, zejména v teplejších měsících. Při cestování v létě je důležité mít vždy k dispozici dostatek čerstvé pitné vody. Doporučuje se zastavit každé 2 až 3 hodiny, aby měl pes možnost se napít a vykonat potřebu.

Dobré je cestovat se speciálními skládacími miskami na vodu vhodnými na výlety. Někdy mohou být pejsci z auta vystresovaní a nechtějí během cesty pít. Pro dodržení pitného režimu zkuste do misky s vodou hodit například pamlsek a uvidíte, jak se pejsek rychle napije.

„Je obecně doporučováno, aby byl pes nakrmen nejpozději 3 až 4 hodiny před cestou. Toto pravidlo je důležité zejména u psů, kteří jsou náchylní k cestovní nevolnosti. Krmení psa příliš blízko k odjezdu může zvýšit riziko nevolnosti a zvracení během jízdy,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek z yoggies.cz.

Přívěs Dingo táhne automobil Škoda Octavia. Jejich cena byla v 60. letech téměř shodná
Počátky karavaningu v Česku. Připomeňte si, jak kempovali naši prarodiče

Jak vzniká kinetóza?

Stejně jako některým lidem je v autě špatně, tak to může potrápit během jízdy i psy. Tomuto stavu se říká kinetóza nebo-li cestovní nevolnost. Ta může být způsobena stresem, přejedením před jízdou, nezvykem na auto nebo rychlou a klikatou cestou, která ovlivňuje rovnováhu zvířete. Příznaky kinetózy mohou zahrnovat: úzkost, neklid, zvracení, nadměrné slinění nebo dokonce oblizování auta.

Stresem a nevolností často trpí i pejsci, kteří jsou z útulku a předešlý majitel je v autě právě odvezl a opustil. Mají tak jízdu spojenou s nepříjemným zážitkem. Pokud je pes v autě vystresovaný, rozhodně na něj nezvyšujte hlas nebo ho naopak moc výrazně neutěšujte. Jeho stav se tak může zhoršit.

Zajistěte mu dostatek čerstvého vzduchu, dejte mu oblíbenou hračku či ho převážejte na dece, na kterou je zvyknutý z domova. Před jízdou ho také nekrmte. Trpí-li častou a výraznou cestovní nevolností, je dobré se poradit s veterinářem, který může doporučit vhodné léky.