Mertl už byl v minulosti pětkrát trestán u nás a jednou v Německu. Pykal převážně za majetkovou trestnou činnost a za drogy. Z vězení naposledy vyšel v roce 2019. Staré přísloví říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš, a platí to i zde.

„V Nýrsku přeskočil plot na pozemek u domu, následně přineseným kladívkem rozbil skleněnou výplň okna ložnice v přízemí domu, okno si otevřel a vnikl do vnitřních prostor domu,“ popsal státní zástupce v obžalobě jedno z vloupání, při němž se Mertl pořádně napakoval. Odnesl si totiž zlaté snubní prsteny, řetízky, hodinky včetně starožitných a další šperky, vše za bezmála 60 tisíc korun. Z domu v Hodousicích, kam vnikl po vypáčení dveří, odcizil počítač, několikery značkové hodinky a další věci. Kromě toho řádil i na Plánicku, ve Vlčnově, v Dolanech či Borovech. Vykrádal chalupy, stodoly, kůlny a bral vše, co mu přišlo pod ruku. Od úhlových brusek, motorových pil a dalšího nářadí přes kanystr s benzinem až po malý motocykl či televizor. Několika lidem zavařil tím, že jim sebral klíče.

 Ilustrační foto
Vloupal se do chaty, ale nic neukradl, hlavně ničil vybavení

U soudu, kam ho přivezla eskorta z vazby kvůli trestnímu stíhání na Plzni-jihu, nezapíral. „Můj život zlomila smrt mého táty. Začal jsem dělat blbiny,“ uvedl s tím, že se chce ale kvůli malému synovi polepšit a veškerou škodu hodlá uhradit. „Slíbil jsem klatovským i plzeňským policistům, že s trestnou činností končím. A já držím slovo, nic se dít nebude,“ dušoval se Mertl, jenž vedle zlodějin stanul před soudem i za držení drog,.

Hrozilo mu až pět let vězení, se státním zástupcem ale uzavřel dohodu o vině a trestu. Plácli si na 20 měsících ve věznici s ostrahou. Soudce Petr Sperk dohodu schválil, přičemž podotkl, že kdyby se konalo klasické hlavní líčení, dostal by Mertl vyšší trest. Toto je ale výrazná polehčující okolnost. Obžalovaný musí dále poškozeným uhradit bezmála 120 tisíc korun. A státu také propadly jeho pervitin a digitální váhy. Verdikt není pravomocný. Mertl je podle informací Deníku stíhán i jinde v Plzeňském kraji, a tak se dá očekávat, že za mřížemi nestráví „jen“ 20 měsíců, ale výrazně více.