Byl jsem v emocích, umírala mi matka. Tak se hájí 63letý Pavel H., který natočil přes nesouhlas lékařů a zdravotnického personálu ve Fakultní nemocnici Plzeň video, ve kterém personál zařízení obviňoval z toho, že nechává umírat pacienty. Video umístil na internet, kde ho viděly desítky tisíc lidí. K Okresnímu soudu Plzeň-město již byla podána obžaloba pro šíření poplašné zprávy. Uložen může být až osmiletý nepodmíněný trest.

Fakultní nemocnice vloni v březnu obviněnému povolila, jako osobě velmi blízké, aby navštívil svoji velmi vážně nemocnou matku na covidovém oddělení. Pavel H. toho zneužil a nahrával personál i pacienty, a to bez jejich vědomí i souhlasu. Nahrávky následně sestříhal a zveřejnil. „Vidíte všude ty mrtvé na chodbách? Ta lůžka na chodbách?“ ptal se na videu ironicky při cestě za matkou. Ve svých vyjádřeních pak přitvrzoval. „Vyloženě čekají, až bude někdo umírat a pak vás tam milostivě pustí, abyste se mohli rozloučit. Oni to mají jako národní sport,“ říkal na záznamu. Tvrdil, že nemocnice zabíjí pacienty tím, že jim nejsou podávány léky na covid, přestože jsou k dispozici, či že vakcíny jsou pokusy na lidech, které vedou k tisícům úmrtí.

Výherci soutěže Deníku Veronika Čadová (5000 Kč), manželé Zajíčkovi (10 tisiíc), Josef Budín (smart TV 10 tisíc).
Budínovi si pořídí novou televizi, získali ji v soutěži Deníku Předplať a vyhraj

Pavel H. video odvysílal mj. ve vysílání kontroverzního internetového rádia, které podle webu Manipulátoři, jehož cílem je vyvracet hoaxy, šíří často různé dezinformace, konspirace a i ruskou propagandu.

„Úmyslně způsobil nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřoval poplašnou zprávu, která je nepravdivá,“ uvedl v obžalobě státní zástupce s tím, že muž čin navíc spáchal v době, kdy byl na území ČR vyhlášen nouzový stav.

„Kdyby mi lékaři sdělili veškeré informace, nemuselo by k tomu dojít,“ tvrdil policistům Pavel H. s tím, že všechny svoje průpovídky pronášel v emocích kvůli umírání své matky. Připustil, že některá vyjádření mohl špatně formulovat. Řekl ale, že skutečnost, že sám na FN nepodal trestní oznámení z důvodů neposkytnutí adekvátní léčby a informací o jeho matce, ukazuje, že neměl zájem nemocnici poškodit.

Kancelář mezinárodní spolupráce sídlí v budově rektorátu ZČU.
O odborníky ze zahraničí bude pečovat Welcome Center ZČU

Podle znalců obžalovaný netrpí duševní poruchou v pravém slova smyslu, a tak byl schopen chápat nebezpečnost svého jednání a ovládat ho. Jde ale o člověka, který jen obtížně připouští jiný názor a má sklon popírat jakékoli vlastní selhání. Odmítá autority.

„Termín hlavního líčení již byl stanoven, konat se bude koncem února,“ informovala Deník mluvčí plzeňského městského soudu Lucie Ženíšková.