Paterna si podle obžaloby pozval domů mladou ženu. Když mu sdělila, že nemá zájem o sex, Paterna ji podle obžaloby mlátil pěstmi do obličeje, až ztratila vědomí. Pak ji svlékl a souložil s ní. Když se probrala, pokračoval v sexu, přitom ji bil a nadával jí. Až pak jí dovolil odejít.

Jeho chování se na znásilněné velmi negativně podepsalo, musela se léčit s posttraumatickou stresovou poruchou.

Covidové oddělení jednotky intenzivní péče. Ilustrační foto.
O tři pacienty z Karlovarského kraje pečují jihočeské nemocnice

Soud Paternu, který se doznal jen částečně, uznal vinným ze spáchání zvlášť závažného zločinu znásilnění. „Soud uložil obžalovanému trest odnětí svobody v trvání 3 let se zařazením do věznice s ostrahou a ochranné opatření – ochranné sexuologické léčení v ústavní formě. Obžalovanému byla uložena povinnost poškozené nahradit nemajetkovou újmu - bolestné ve výši 4.680 Kč a další nemajetkovou újmu – duševní útrapy ve výši 200 000 Kč,“ informovala mluvčí soudu Jana Durná.

Doplnila, že soud uložil trest odnětí svobody pod samou dolní hranicí zákonné trestní sazby , což odůvodnil především zmenšenou příčetností obžalovaného, který prokazatelně trpí nevyléčitelnou sexuální parafilií. Soud rovněž přihlédl jako k polehčující okolnosti k tomu, že obžalovaný vedl před spácháním trestného činu řádný život.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu pro podání odvolání.