Zsiga, který má na svém kontě už devatenáct soudních trestů, většinou pro majetkovou trestnou činnost, se do supermarketu vypravil letos 9. května. Uvnitř si strčil do kapes dva deodoranty a poté si pod bundu schoval láhev alkoholu značky Magister, čtyři croissanty s párkem a čokoládový dezert. Se zbožím v hodnotě 490 korun prošel pokladnami bez zaplacení, pak už ho ale zadržela ostraha, která na kamerách viděla, jak schovává věci.

„Byl jsem v té době na ulici, chtěl jsem jídlo. Láhev alkoholu jsem ukradl jako platidlo, abych ji mohl dát kamarádům, kteří mě nechali u sebe přespat. A ani jsem nevěděl, že je nouzový stav, myslel jsem, že už skončil. Někde jsem to slyšel,“ hájil se Zsiga. Muž s trvalým pobytem na klatovské radnici se u soudu zpovídal ještě z jedné krádeže. V klatovské hospodě, kde v červnu zapíjel nástup do vězení, jenž ho čekal druhý den, ukradl pět podsedáků za 350 korun a dal se s nimi na útěk. Daleko se nedostal, za chvíli ho zadržela i s lupem policejní hlídka. „To si vůbec nepamatuji, měl jsem přes dvě promile,“ vysvětloval soudu Zsiga a dodal, že všeho lituje.

Vladimír Zsiga, jenž kradl za stavu nouze, u klatovského soudu.Zdroj: Deník / Milan KiliánZsiga přišel k soudu v doprovodu vězeňské eskorty, neboť si již od června odpykává osmnáctiměsíční trest za různou trestnou činnost. Za krádež v nouzovém stavu mu soudní senát k tomuto trestu přidal dalších šest měsíců. Mohl ale dostat minimálně čtyřikrát více.

„Vydělal jste na tom. Kdyby nešlo o souhrnný trest k předchozímu odsouzení, tak jste za krádež v nouzovém stavu dostal dva roky nepodmíněně. Takto jsme vám přidali jen šest měsíců,“ řekla obžalovanému soudkyně Martina Šimánková. Zsiga to ocenil a trest přijal.

Průzkum v jezeře Laka.
Do jezera Laka se po 50 letech vrátili pstruzi. Už není kyselé