Obžalováni jsou rodilý Gruzínec David Ch. (49), který je nyní německým občanem, jeho družka, Ukrajinka Viktorija B. (42), a Rumun Mario Robert M. (44), jenž trvale žije v Německu. Prvně jmenovaný, který má v přátelích na facebooku i regionálního politika či známého šumavského zpěváka, byl provozovatelem dvou podniků v Železné Rudě, druzí dva mu dělali barmany. Všichni byli zadrženi na jaře roku 2018 poté, co jejich činnost dlouhodobě sledovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. „Všichni tři byli vzati do vazby, ze které je ale později soud propustil,“ řekla Deníku klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová.

Na jahodových plantážích v Plzni Radčicích dozrává první letošní úroda jahod. Na snímku vedoucí prodeje jahodárny Věra Hasmanová.
Jahodová sezóna v Plzeňském kraji začala

Trojice najímala a zjednávala dívky především z Ukrajiny, Rumunska a České republiky. „V některých případech zajišťovali jejich cestu a dopravu do nočních klubů, kde jim poskytli ubytování, případně i v jiných penzionech v Železné Rudě tak, aby v jejich nočních klubech byl neustále dostatečný počet dívek. Za poskytování sexuálních služeb stanovili minimální sazbu ve výši 60 euro za půl hodiny a 80 euro za jednu hodinu. Z této částky následně vždy na baru vybírali od dívek 20 euro, za tímto účelem vedli evidenci počtu zákazníků a dobu jejich setrvání na pokoji,“ řekl Deníku zdroj, který je o případu informován.

Provozovatel klubu se svou družkou měli na práci prostitutek vydělávat už od roku 2011, jejich rumunský kolega se k nim přidal o tři roky později. Policistům se podařilo vypátrat třináct dívek, které pro kuplíře provozovaly prostituci. V obžalobě je, že jim poskytly minimálně 291 tisíc korun, s ohledem na dobu a množství prostitutek se dá ale předpokládat, že částka byla mnohem vyšší. Obžalovaným hrozí za zločin kuplířství až osmileté nepodmíněné tresty. Soud by měl začít koncem prázdnin.

Požár hrabanky u Žíznětic.
Udělali ohniště uprostřed lesa, pak začala hořet hrabanka