Holčička se vloni 9. května bodla do oka, pravděpodobně tatínkovými nůžkami, ale není vyloučena ani pastelka, a těžce si ho poranila. Matka s ní druhý den navštívila oční ambulanci v Dobřanech. „Odtud byla nezletilá odeslána na specializované pracoviště, Oční kliniku FN Plzeň, s upozorněním, že poraněné oko bude třeba operovat a poskytnutí léčebného zákroku je urgentní, aby dívka o oko nepřišla,“ řekla Brázdová s tím, že lékařka Karolíně Č. dokonce nabídla sanitku na převoz do Plzně, ale ta ji odmítla s tím, že se tam dopraví sama. Nikam však nejela. Až po třech měsících, 11. srpna, kdy se stav holčičky zhoršoval, vyhledala lékařské ošetření v Klatovské nemocnici. Aby zakryla zanedbání péče, měla obžalovaná nepravdivě uvést, že k poranění došlo předchozího dne. Lékaři ji opět poučili o vážnosti zranění a nutnosti lékařského zákroku, ale ani tak ji tam neodvezla. Ošetření se holčičce dostalo až 13. srpna, po zásahu policie, ale to již bylo poškození oka nevratné a neřešitelné. Holčička bude navždy slepá.

Ilustrační fotografie.
Hajloval a chtěl zabíjet Ukrajince, hrozí mu tři roky vězení

K soudu Karolínu Č, která má dvě děti a je na mateřské, doprovodili příbuzní. „Já mám svoje děti ráda, starám se o ně dobře. Malé jsem to neudělala,“ řekla. Při otázkách na důvod, proč dítě nevzala na operaci, ač věděla, že může oslepnout, se hájila tím, že zřejmě lékaře nepochopila. „Prodělala jsem dva výškraby za sebou a covid, byla jsem mimo. Úplně mi to nemyslelo. Nemám myšlení, že mi to hned dojde,“ tvrdila Karolína Č. „Vím, že není dobré, že bude dcera do konce života slepá,“ dodala.

Líčení bylo odročeno na říjen, kdy budou vyslechnuti svědci a soudní znalec, který v posudku konstatoval, že při okamžité léčbě by dítě plně vidělo. Obžalované hrozí až 12 let vězení (státní zástupkyně pro ni v obžalobě navrhla polovinu) a opatrovník dítěte po ní požaduje odškodné ve výši necelých 1,5 milionu korun.

Zdroj: Deník/Milan Kilián