Krádeže bývají povětšinou dílem okamžiku. Ne už tak jejich objasnění. Přesto v Rokycanech bylo v pondělí polapení nenechavce záležitostí pouhé hodiny. Zásluhu na tom má kamerový záznam a rychlá práce městské policie.

Chvíli před třetí odpolední se u stánku v Rokycanově ulici objevil mladý muž na kole a požádal prodávající o cigarety. Platit za ně však už nehodlal.

„Hmátl po krabičce a rychle ujel. Zaskočil mě. Po chvíli jsem ale zavolala na městskou policii a požádala, jestli by se podívali na záběr z kamery a pomohli. Dostavili se brzo, byla to taková sympatická dvojice. Věc sepsali a do hodiny měli mladíka v autě," líčila Eva Bartošová, která v zařízení působí. Doplnila, že mladík se jí poté omluvil a také řádně zaplatil. Žena, která už se s penězi v duchu loučila, dodala: „Rychlá reakce mě překvapila a potěšila. Ráda bych městským policistům veřejně poděkovala."

Velitel týmu strážníků Petr Wohlmuth Deník informoval, že se jednalo o Zuzanu Hájkovou a Jana Botka. „Kolega dotyčného na kamerovém záznamu poznal a potom ho dohledali ve městě. Záležitost je zatím v jednání," sdělil Wohlmuth. Podobná událost by podle něj mohla být na místě vyřešená blokovou pokutou až do výše tisíce korun, anebo ji lze předat do správního řízení k dalšímu vyřešení.

V souvislosti s daným případem jsme se zajímali také o činnost kamerového systému města. V současnosti je do něj zapojených pětatřicet sledovacích bodů. Hlavním cílem teď je, aby se rozlišovací schopnosti kamer vylepšily. Nejnovější z nich, odpovídající už všem požadavkům, monitoruje okolí křižovatky u so- kolovny.

„Město se nyní zapojilo do dotačního řízení krajského úřadu a žádá o čtyři nové přístroje. Potýkáme se také s pře-plněnou přenosovou sítí, proto město vsadilo na budování metropolitní optické sítě, jež umožní přenos většího množství dat a hlavně ho urychlí. Třeba kamera na střední odborné škole už je na ni napojená," informoval Wohlmuth.